Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki pieczone w słoikach

Bułki pieczone w słoikach

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 8028

Dodano:

Odsłon: 118507

Ekspresowe bułeczki pieczone w słoikach. Może nie smakują jak te ciepłe z piekarni, ale są naprawdę pyszne! A ich zaletą jest to, że zamknięte w słoiku zaraz po upieczeniu zachowują świeżość do 4 tygodni. Najważniejsze to mieć odpowiednie słoiki: proste od dołu do góry, inaczej bułeczek nie wyciągniemy. Najlepsze będą słoiki po produktach typu szynka w słoiku (Krakowski Kredens, Spichlerz Rusiecki). Polecam!

Składniki

  • 300g mąki orkiszowej (u mnie pszenna)
  • 250ml jogurtu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 50g pestek słonecznika
  • 50g pestek dyni
  • łyżka ziaren sezamu
  • łyżka ziaren siemienia lnianego
  • 1 jajko
  • 50g mleka
  • 50g oleju
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułki pieczone w słoikach

Przygotowanie

  1. Słoiki smarujemy masłem o oprószamy mąką. W jednej misce łączymy suche składniki (mąkę, proszek, ziarna, sól), w drugim mieszamy składniki mokre (jogurt, mleko, olej, jajko). Następnie mieszamy zawartości obu misek i mieszamy tylko do połączenia składników. Masą napełniamy słoiki do połowy wysokości i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu natychmiast zakręcamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Azor 25 listopada 2015 A ja bym taką upieczoną bułkę zaraz po wyjęciu z pieca, na gorąco zawekował. Powstała by konserwa jak np. konfitura. Co prawda po otwarciu bułeczka nie była by już chrupiąca, ale spleśnieć podczas przechowywania w zamkniętym szczelnie słoiku nie powinna.
Nie żartuję - czasem tak piekarnie zabezpieczają pieczywo przed pleśnieniem, tylko w torebce z odpornej termicznie folii a nie w słoiku - choć w słoiku było by może fajniej.

Przy okazji, dlaczego Pani Autor dodaje do tej słoikowej bułki spulchniacze ? (proszek do pieczenia jest środkiem spulchniającym, o czym większość osób nie wie, za to nikt się ich nie boi)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 26 czerwca 2014 U mnie wyszło 6 słoików, wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

24 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Alina01 21 czerwca 2014 i czy te sloiki wstawiamy do nagrzanego piekarnika, czy do zimnego?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bebe444 15 marca 2014 Zrobione, rewelacja. Naprawdę pomysł zajefajny. Jedna mała uwaga- troszkę więcej soli, ale naprawdę troszkę.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 14 marca 2014 Takie słoiki po mięsnych przetworach są poddawane wysokiej temperaturze i pękać nie powinny. Odpowiedzi: 2 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kocie 13 marca 2014 Kocie nie bardzo rozumie. Czy te słoiki nie pękają w 180 stopniach?!?

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 13 lipca 2013 Bardzo ciekawe, nigdy nie wpadłabym na to, żeby bułki piec w słoikach :) Ale muszę przyznać, że bardzo apetycznie wyglądają :)

15 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

paola1984 05 lipca 2013 Te bułki wyglądają tak apetycznie, że chyba zjem monitor!!!

21 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

spaaaa 03 lipca 2013 Niesamowite! pierwszy raz widzę coś takiego. Ruszam na poszukiwanie słoików :-)

16 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń