Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki poznańskie z przedziałkiem

Bułki poznańskie z przedziałkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 897

Dodano:

Odsłon: 3402

Klasyczne bułki pszenne na podmłodzie. Smak takich bułek pamiętam z dzieciństwa.

Składniki

  • PODMŁODA: 200g mąki chlebowej typ 750, woda 200 ml, drożdże suszone (1 łyżeczka)
  • CIASTO: mąka chlebowa typ 750 (400g), woda 200ml, sól – 1 łyżeczka, drożdże suszone piekarskie – 1 łyżeczka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. PODMŁODĘ przygotować 12 h przed pieczeniem: mąkę chlebową połączyć z 1 łyżeczką drożdży i ciepłą wodą. Zamknąć miskę i odstawić w ciepłe miejsce. Gotowa podmłoda ma zapach drożdżowo-alkoholowy i mocno gazuje.

  2. 2. Do miski przesiać mąkę, dodać podmłodę, wodę, sól, drożdże.
    3. Wyrobić na robocie planetarnym (hak) zwiększając stopniowo obroty do konsystencji ciągnącej się plasteliny, ale luźnej.

  3. 4. Przełożyć na stolnicę i jeszcze trochę wyrobić i rozciągać.
    5. Odstawić na 1-2h w ciepłe miejsce.
    6. Przełożyć na stolnicę, podzielić na 9 części i uformować kule.
    7. Przełożyć na blachę do pieczenia i odstawić na 1h do garowania w ciepłe miejsce.
    8. Naciąć bułki nożem na pół.
    9. Piekarnik sparować i nagrzać do 230 st. C (góra-dół).
    10. Piec 20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń