Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki pszenne na jogurcie

Bułki pszenne na jogurcie

Autor:

Przepisów i artykułów: 75 Ocena: 743

Dodano:

Odsłon: 2016

Smaczne, domowe bułki z dodatkiem jogurtu. Pozostają miękkie, nawet na drugi dzień.

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 25 g. drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do ciepłej wody dodać miód, wymieszać, żeby się rozpuścił. Dodać drożdże,
    wymieszać i odstawić na 15 minut.
    Do miski wsypać mąkę i sól. Dodać zaczyn drożdżowy, jogurt i olej.
    Wyrobić mikserem z hakami, posypać mąka i przykryć ściereczką.
    Odstawić na godzinę, do wyrośnięcia.

  2. Ciasto przełożyć na stolnicę, posypana mąką. Podzielić, na osiem części. Z każdej części,
    uformować okrągłą bułeczkę. Gotowe bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek, posmarować mlekiem, lub wodą. Następnie, tępą strona noża, naciąć bułki na krzyż.
    Zostawić na 20 minut do napuszenia.

  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni,
    około 25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń