Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki pszenne z nadzieniem mięsnym.

Bułki pszenne z nadzieniem mięsnym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1467 Ocena: 19262

Dodano:

Odsłon: 2029

Chrupiące bułeczki pszenne z nadzieniem mięsnym, smaczne, delikatne.

Składniki

  • mąka pszenna poznańska (typ 500) 70 dag
  • mleko 400 ml
  • jajko kurze 1 szt.
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 2 łyżeczki
  • drożdże świeże 20 gram
  • olej 8 łyżek
  • jajko 1 szt. do posmarowania bułek
  • sezam lub czarnuszka do posypania
  • Farsz:
  • mięso z korpusów kaczych i gęsich (zmielone) 50 dag
  • Natka pietruszki
  • czosnek 3 ząbki
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie farszu:

    Mięso z ugotowanych korpusów kaczki i gęsi, rozdrabniamy przez sitko 12 mm. Dodajemy przyprawy, wymieszać.

  2. Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajko, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka drożdże z cukrem i pozostałe ciepłe mleko.

  3. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.

  4. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  5. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 9 równych części.

  6. Z ciasta rozgniatamy w dłoni placek do którego wkładamy kulkę z farszu o wadze ponad 50 gram, zagniatamy formułując bułkę.

  7. Tak uformowane bułki układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

  8. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem lub czarnuszką. Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20 - 30 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek.

  9. Upieczone bułki studzimy na kratce.

  10. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń