Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki te wymyśliłam jako zdrowszą alternatywę do czysto pszennego wyrobu. W celu zwiększenia ilości błonnika dodałam otręby żytnie. Kształt dowolny - w moim przypadku kwadraty.
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 153
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1896
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 495
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15720
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 153
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1896
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 495
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15720
Składniki
1. PODMŁODĘ przygotować 12 h przed pieczeniem: mąkę chlebową połączyć z 1 łyżeczką drożdży i ciepłą wodą. Zamknąć miskę i odstawić w ciepłe miejsce. Gotowa podmłoda ma zapach drożdżowo-alkoholowy i mocno gazuje.
2. Do miski przesiać mąki, dodać podmłodę, wodę, sól, drożdże, 2 garści otrąb. 3. Wyrobić na robocie planetarnym (hak) zwiększając stopniowo obroty do konsystencji ciągnącej się plasteliny, ale luźnej.
4. Przełożyć na stolnicę i jeszcze trochę wyrobić i rozciągać. 5. Odstawić na 1h w ciepłe miejsce.
6. Przełożyć na stolnicę, lekko rozwałkować, podzielić na 9 części –ja zrobiłam bułki cięte nożem – trójkąty i kwadraty.
7. Przełożyć na blachę do pieczenia i odstawić na 1h do garowania w ciepłe miejsce (ja wstawiłam do piekarnika, który nagrzałam do ok. 50 st.C). 8. Bułki posmarować pomadą z wody i mąki i posypać otrębami.
9. Piekarnik sparować i nagrzać do 230 st.C (góra-dół). 10. Piec 20 min.