Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki " Najeżone "

Bułki  Najeżone

Autor:

Przepisów i artykułów: 771 Ocena: 15058

Dodano:

Odsłon: 2865

Dzieci będą zachwycone, z tymi bułkami zjedzą wszystko , rybę, twaróg, sałatki itp. Smakowite wytrawne ciasto drożdżowe w formie krokodyla, rekina czy ryby.

Składniki

  • mąka pszenna 500 g
  • 2 żółtka
  • mleko ok. 230 ml
  • olej rzepakowy 60 ml
  • drożdże 30 g
  • tymianek 1/2 płaskiej łyżeczki
  • czosnek niedźwiedzi 3 czubate łyżeczki
  • posiekane liście świeżego lubczyku 1 garść
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • sproszkowany młody jęczmień 1 płaska łyżeczka ( opcjonalnie )
  • 1 żółtko do smarowania
  • siemię lniane do posypania
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułki " Najeżone "

Przygotowanie

  1. Przesianą mąkę wymieszać z wszystkimi ziołami i przyprawami.
    Zrobić dołeczek,dodać pokruszone drożdże, posypać szczyptą cukru.
    Mleko lekko podgrzać, wlać do mąki, dodać żółtka, olej i dokładnie wyrobić ciasto.
    Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
    Potem ciasto podzielić na 4 do 6 kawałków, w zależności jak wielkie chcemy zrobić zwierzaczki.
    Z ciasta formujemy walec, jeden koniec lekko spłaszczamy na głowę, drugi lekko wyciągamy na ogon.
    W głowie nożyczkami robimy nacięcie na paszczo- szczękę, wkładamy tam ziarenka ryżu, lub mały ryż preparowany, to będę zęby.
    U szczytu głowy wbijamy ziarenka pieprzu, to oczy.
    Tułów z ogonem nacinamy nożyczkami.
    Zostawiamy jeszcze do lekkiego wyrośnięcia, potem smarujemy żółtkiem roztrzepanym z szczyptą soli. Wierzch posypujemy zmielonym siemieniem lnianym z odrobiną suszonego tymianku.
    Pieczemy w 180-170 C ok. 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń