Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzieci będą zachwycone, z tymi bułkami zjedzą wszystko , rybę, twaróg, sałatki itp. Smakowite wytrawne ciasto drożdżowe w formie krokodyla, rekina czy ryby.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22665
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15016
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4778
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44960
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 673
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 760
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22665
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15016
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4778
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44960
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 673
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 760
Składniki
Przesianą mąkę wymieszać z wszystkimi ziołami i przyprawami. Zrobić dołeczek,dodać pokruszone drożdże, posypać szczyptą cukru. Mleko lekko podgrzać, wlać do mąki, dodać żółtka, olej i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Potem ciasto podzielić na 4 do 6 kawałków, w zależności jak wielkie chcemy zrobić zwierzaczki. Z ciasta formujemy walec, jeden koniec lekko spłaszczamy na głowę, drugi lekko wyciągamy na ogon. W głowie nożyczkami robimy nacięcie na paszczo- szczękę, wkładamy tam ziarenka ryżu, lub mały ryż preparowany, to będę zęby. U szczytu głowy wbijamy ziarenka pieprzu, to oczy. Tułów z ogonem nacinamy nożyczkami. Zostawiamy jeszcze do lekkiego wyrośnięcia, potem smarujemy żółtkiem roztrzepanym z szczyptą soli. Wierzch posypujemy zmielonym siemieniem lnianym z odrobiną suszonego tymianku. Pieczemy w 180-170 C ok. 20 minut.