Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne bułki pszenne na podmłodzie. Wersja podłużna. Pieczone na formie do bagietek.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10783
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3449
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2491
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10783
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3449
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2491
Składniki
1. PODMŁODĘ przygotować 12 h przed pieczeniem: mąkę chlebową połączyć z 1 łyżeczką drożdży i ciepłą wodą. Zamknąć miskę i odstawić w ciepłe miejsce. Gotowa podmłoda ma zapach drożdżowo-alkoholowy i mocno gazuje.
2. Do miski przesiać mąkę, dodać podmłodę, wodę, sól, drożdże. 3. Wyrobić na robocie planetarnym (hak) zwiększając stopniowo obroty do konsystencji ciągnącej się plasteliny, ale luźnej. 4. Przełożyć na stolnicę i jeszcze trochę wyrobić i rozciągać. 5. Odstawić na 1-2h w ciepłe miejsce.
6. Przełożyć na stolnicę, podzielić na 12 części i uformować walce. 7. Przełożyć na blachę do pieczenia i odstawić na 1h do garowania w ciepłe miejsce.
8. Piekarnik sparować i nagrzać do 230 st. C (góra-dół). 9. Piec 20 min.