Do góry

Śniadania Przepis na:

Chaczapuri czyli serowy chleb

Chaczapuri czyli serowy chleb

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 337

Dodano:

Odsłon: 7275

Znane w Gruzji od pradawnych czasów

Składniki

  • mąka pszenna tortowa: 500 gramów
  • drożdże 20 gramów
  • cukier 1 łyżeczka
  • woda 150 mililitrów
  • twaróg półtłusty 400 gramów
  • masło do posmarowania
  • Natka pietruszki
  • szczypiorek
  • czosnek dwa ząbki
  • olej dwie łyżki
  • sól,pieprz
  • jogurt około 100ml
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Chaczapuri czyli serowy chleb

Przygotowanie

  1. Wyrabiamy ciasto.czyli Drożdże pokruszyć,posypać cukrem i wymieszać,zalać 5 łyżkami ciepłej wody i odstawić na 10 min,by się rozpuściły.Mąkę przesiać przez sitko,dodać łyżeczkę soli,wlać rozpuszczone drożdże,dolewać stopniowo po trocha wody - wyrobić elastyczne ciasto,przykryć ściereczką i pozostawić na 60 min,by urosło.

  2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe kawałki i formujemy z nich kule.(wielkość zależy od tego jakie duże chcecie mieć czaczapuri ).Rozgniatamy na placki około 1 cm grubości.

  3. Farsz.Twaróg rozgnieść widelcem,dodać łyżeczkę soli,pieprzu świeżo mielonego,dodać jogurt ,posypać zieleniną i dodać zgnieciony czosnek - wszystko dokładnie wymieszać,by składniki połączyły się.

  4. Na środek każdego placka wyłożyć porcje twarogu,zawijać do środka,zlepić brzegi,by nadzienie zostało w środku,ukształtować kulę i sklepać ręką na placek.

  5. Smażyć na suchej patelni aż się zarumieni (kilka minut,na wyczucie).Odwrócić na drugą stronę podsmażyć tak samo.Po upieczeniu górę chaczapuri posmarować masłem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń