Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trzy mięciutkie, puszyste chałki posypane cukrem i makiem, idealne na poranne śniadanie. Polecam.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 388
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 121
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 148
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 713
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 212
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 16172
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 388
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 121
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 148
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 713
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 212
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 16172
Składniki
Rozpuszczamy i studzimy masło.
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy wszystkie suche składniki, dobrze je mieszamy. Do wymieszanych składników w misce wbijamy jajko, dodajemy rozpuszczone masło i wlewamy ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto podsypując mąką, do momentu kiedy ciasto będzie odchodziło od rąk.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu, ciasto chwilę ugniatamy, w razie potrzeby podsypujemy mąką.
Dzielimy ciasto na 3 części.
Z każdej części uplatamy warkocz zawijając końcówki pod spód. Uformowane warkocze (nasze chałki) układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Ułożone chałki na formie do pieczenia przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po ponownym wyrośnięciu smarujemy chałki jajkiem, posypujemy cukrem i makiem.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 20-30 minut (termoobieg).
Upieczone chałki studzimy na kratce.
Smacznego :)