Śniadania Przepis na:
Chałka drożdżowa z makiem.

Przepisów i artykułów: 1471 Ocena: 19326
Dodano: 03.09.2017
Odsłon: 1166
Składniki
- masło (roztopione) 10 dag
- mąka pszenna Typ 500 80 dag
- Drożdże 25 g
- Cukier 15 dag
- Cukier wanilinowy 8 g
- Sól szczypta
- Jajko 1 szt.
- Mleko ciepłe 250 ml
- Do posmarowania chałek:
- Jajko rozbełtane
- Do posypania chałek:
- Mak
- Cukier trzcinowy
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Rozpuszczamy i studzimy masło.
-
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy wszystkie suche składniki, dobrze je mieszamy. Do wymieszanych składników w misce wbijamy jajko, dodajemy rozpuszczone masło i wlewamy ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto podsypując mąką, do momentu kiedy ciasto będzie odchodziło od rąk.
-
Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
-
Po wyrośnięciu, ciasto chwilę ugniatamy, w razie potrzeby podsypujemy mąką.
-
Dzielimy ciasto na 3 części.
-
Z każdej części uplatamy warkocz zawijając końcówki pod spód. Uformowane warkocze (nasze chałki) układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Ułożone chałki na formie do pieczenia przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po ponownym wyrośnięciu smarujemy chałki jajkiem, posypujemy cukrem i makiem.
-
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 20-30 minut (termoobieg).
-
Upieczone chałki studzimy na kratce.
-
Smacznego :)
Komentarze do przepisu (4)

malina27 19 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Do ciasta wbijamy jajko? a gdzie się podziało masło? Odpowiedzi: 3 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz