Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
z podanej porcji wyszło 12 chałeczek :)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14201
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1645
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16207
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6524
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14201
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1645
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16207
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6524
Składniki
Mąkę wsypać do miski, dokładnie wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem jajka i sezamu). Ciasto dokładnie wyrobić mikserem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyjąć je z miski i jeszcze raz rękoma zagnieść, uformować z niego wałek (ale niezbyt cienki) i pokroić na ok. 12 kawałków. Każdy kawałek przeciąć wzdłuż na 3 części ale nie dokrawać do końca, zaplatać warkocze a końcówkę podwinąć pod spód. Układać na blaszce, posmarować jajkiem posypać sezamem lub makiem i odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach ok 20-25 minut.