Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb graham, czyli razowy stanowi alternatywę dla żytnich. Przygotowuję go na zakwasie. Zamiast wody użyłam maślanki. Wzbogaciłam go otrębami pszennymi i nasionami słonecznika.
1. Zakwas wyjąć z lodówki 2 h przed pieczeniem (by ogrzał się).
2. W celu podkarmienia zakwasu odważyć 200g mąki i połączyć z zakwasem oraz dodać 180-200 ml wody.
3. Wyrobić robotem planetarnym (hakiem) do konsystencji błota (niskie obroty) – wyrabiać krótko tzn. 1-2 min.
4. Odstawić na 12h (na noc), podwoi lub potroi objętość.
5. Odjąć 200-300g zakwasu i schować go do lodówki (można trzymać 1 tydzień bez podkarmiania).
6. Do pozostałego zakwasu dodać mąki, maślankę, otręby, sól i mieszać z hakiem (stopniowo zwiększać obroty).
7. Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto. Lekko wyrobić.
8. Przełożyć do miski nasmarowanej oliwą do garowania.
9. Chleb jest tylko na zakwasie więc garuje nawet 4-6h.
Pieczenie:
1. Chleb przełożyć na łopatę i zsunąć do piekarnika. Z wody i mąki robię polewę, nanoszę pędzelkiem na powierzchnię chleba i posypuje nasionami.
2. Piekarnik sparować i nagrzać do 220 st.C. W tej temperaturze piec ok. 50 min.
3. Co ok.20 min. spryskiwać chleb wodą ze spryskiwacza do kwiatów.
4. Po upieczeniu wyjąć na ruszt do schłodzenia.
Przepyszne kiełbaski śniadaniowe w cieście z mąki graham. Polecam na śniadani...
Odsłon: 1701
Kakaowy biszkopt, przekładany śmietankowo - waniliową masą z kawałkami czekol...
Odsłon: 166
Kakaowy biszkopt, przekładany śmietankowo - waniliową masą z kawałkami czekol...
Odsłon: 166
Składniki
1. Zakwas wyjąć z lodówki 2 h przed pieczeniem (by ogrzał się). 2. W celu podkarmienia zakwasu odważyć 200g mąki i połączyć z zakwasem oraz dodać 180-200 ml wody. 3. Wyrobić robotem planetarnym (hakiem) do konsystencji błota (niskie obroty) – wyrabiać krótko tzn. 1-2 min. 4. Odstawić na 12h (na noc), podwoi lub potroi objętość.
5. Odjąć 200-300g zakwasu i schować go do lodówki (można trzymać 1 tydzień bez podkarmiania). 6. Do pozostałego zakwasu dodać mąki, maślankę, otręby, sól i mieszać z hakiem (stopniowo zwiększać obroty). 7. Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto. Lekko wyrobić. 8. Przełożyć do miski nasmarowanej oliwą do garowania. 9. Chleb jest tylko na zakwasie więc garuje nawet 4-6h.
Pieczenie: 1. Chleb przełożyć na łopatę i zsunąć do piekarnika. Z wody i mąki robię polewę, nanoszę pędzelkiem na powierzchnię chleba i posypuje nasionami. 2. Piekarnik sparować i nagrzać do 220 st.C. W tej temperaturze piec ok. 50 min. 3. Co ok.20 min. spryskiwać chleb wodą ze spryskiwacza do kwiatów. 4. Po upieczeniu wyjąć na ruszt do schłodzenia.
Przepisy Śniadania
Śniadania
Domowy chleb Pszenno żytni na zakwasie przepis na 2 kilowe chleby
Śniadania
Szakszuka ze świeżych pomidorów
Śniadania
Placki z jabłkami na maślance
Śniadania
Szybkie śniadanie. Placuszki z syropem klonowym.
Domowy chleb Pszenno żytni na zakwasie przepis na 2 kilowe chleby
Domowy chlebek który zawsze wychodzi zapraszam jak robię
Odsłon: 157
Szakszuka ze świeżych pomidorów
Szakszuka, którą dosłownie tłumaczy się jako „mieszankę", wywodzi się najpraw...
Odsłon: 3452