Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb graham na maślance

Chleb graham na maślance

Autor:

Przepisów i artykułów: 190 Ocena: 1153

Dodano:

Odsłon: 306

Chleb graham, czyli razowy stanowi alternatywę dla żytnich. Przygotowuję go na zakwasie. Zamiast wody użyłam maślanki. Wzbogaciłam go otrębami pszennymi i nasionami słonecznika.

Składniki

  • Zakwas 200-300g
  • Mąka żytnia razowa typ 2000 – 200g
  • Woda 200ml
  • Mąka pszenna razowa (graham drobny) typ 1850 (400g)
  • Mąka chlebowa typ 720 (200g)
  • Maślanka 400ml
  • Sól – 2 łyżeczki
  • Otręby pszenne (2 garście)
  • Słonecznik (2 garście + do posypania)
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Chleb graham na maślance

Przygotowanie

  1. 1. Zakwas wyjąć z lodówki 2 h przed pieczeniem (by ogrzał się).
    2. W celu podkarmienia zakwasu odważyć 200g mąki i połączyć z zakwasem oraz dodać 180-200 ml wody.
    3. Wyrobić robotem planetarnym (hakiem) do konsystencji błota (niskie obroty) – wyrabiać krótko tzn. 1-2 min.
    4. Odstawić na 12h (na noc), podwoi lub potroi objętość.

  2. 5. Odjąć 200-300g zakwasu i schować go do lodówki (można trzymać 1 tydzień bez podkarmiania).
    6. Do pozostałego zakwasu dodać mąki, maślankę, otręby, sól i mieszać z hakiem (stopniowo zwiększać obroty).
    7. Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto. Lekko wyrobić.
    8. Przełożyć do miski nasmarowanej oliwą do garowania.
    9. Chleb jest tylko na zakwasie więc garuje nawet 4-6h.

  3. Pieczenie:
    1. Chleb przełożyć na łopatę i zsunąć do piekarnika. Z wody i mąki robię polewę, nanoszę pędzelkiem na powierzchnię chleba i posypuje nasionami.
    2. Piekarnik sparować i nagrzać do 220 st.C. W tej temperaturze piec ok. 50 min.
    3. Co ok.20 min. spryskiwać chleb wodą ze spryskiwacza do kwiatów.
    4. Po upieczeniu wyjąć na ruszt do schłodzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń