Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb graham, czyli razowy stanowi alternatywę dla żytnich. Przygotowuję go na zakwasie. Zamiast wody użyłam maślanki. Wzbogaciłam go otrębami pszennymi i nasionami słonecznika.
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 12
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 79
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 12
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 79
Składniki
1. Zakwas wyjąć z lodówki 2 h przed pieczeniem (by ogrzał się). 2. W celu podkarmienia zakwasu odważyć 200g mąki i połączyć z zakwasem oraz dodać 180-200 ml wody. 3. Wyrobić robotem planetarnym (hakiem) do konsystencji błota (niskie obroty) – wyrabiać krótko tzn. 1-2 min. 4. Odstawić na 12h (na noc), podwoi lub potroi objętość.
5. Odjąć 200-300g zakwasu i schować go do lodówki (można trzymać 1 tydzień bez podkarmiania). 6. Do pozostałego zakwasu dodać mąki, maślankę, otręby, sól i mieszać z hakiem (stopniowo zwiększać obroty). 7. Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto. Lekko wyrobić. 8. Przełożyć do miski nasmarowanej oliwą do garowania. 9. Chleb jest tylko na zakwasie więc garuje nawet 4-6h.
Pieczenie: 1. Chleb przełożyć na łopatę i zsunąć do piekarnika. Z wody i mąki robię polewę, nanoszę pędzelkiem na powierzchnię chleba i posypuje nasionami. 2. Piekarnik sparować i nagrzać do 220 st.C. W tej temperaturze piec ok. 50 min. 3. Co ok.20 min. spryskiwać chleb wodą ze spryskiwacza do kwiatów. 4. Po upieczeniu wyjąć na ruszt do schłodzenia.