Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb kukurydziany z miodem

Chleb kukurydziany z miodem

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 3671

Domowe pieczywo jest najlepsze i najzdrowsze, dlatego piekę go sporo i w różnych wariacjach...tym razem chlebek kukurydziany z miodem ;)

Składniki

  • mąka pszenna typ 650 800 g
  • mąka kukurydziana 120 g
  • miód 2 łyżki
  • drożdże świeże 40 g
  • woda ciepła 3 szklanki
  • sól 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do miski, dodać miodu i zalać częścią ciepłej wody, pozostawić na kilka minut. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe/nasłonecznione miejsce do wyrośnięcia na ok. 120 min.

  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części. Uformować bochenki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić na ok. 40 min. Przed włożeniem do piekarnika ukośnie naciąć. Piec w nagrzanym do 230 piekarniku przez ok. 30 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń