Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb na jogurcie naturalnym ze słonecznikiem

Chleb na jogurcie naturalnym ze słonecznikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 3129

Domowy chleb na jogurcie naturalnym z dodatkiem ziaren słonecznika...polecam ;)

Składniki

  • mąka pszenna typ 450 700 g
  • mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000 300 g
  • drożdże świeże 75 g
  • jogurt naturalny 360 g
  • mleko 400 g
  • masło 100 g
  • cukier 4 łyżeczki
  • sól morska 4 łyżeczki
  • słonecznik łuskany 8 łyżek
  • woda 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z cukrem. Dodać kilka łyżek ciepłego mleka i tyle mąki pszennej, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Potem dodać resztę mleka, mąki pszennej i całą żytnią, sól, jogurt w temp. pokojowej i całość wymieszać. Na koniec dodać słonecznik i stopione masło, wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

  2. Potem uformować 2 podłużne bochenki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika chleby posmarować wodą i naciąć.

  3. Piec w temp.180 stopni przez ok. 35-40 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń