Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakiem trochę przypomina chleb na zakwasie. U nas bardzo go lubimy, może i Wam przypadnie do gustu. Jest to dobry sposób na zagospodarowanie wody z kiszenia ogórków. Chleb jest z trzech mąk : białej pszennej, orkiszowej i żytniej.
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 195
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 318
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 195
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 318
Składniki
Blaszka 8 X 32 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą. W misce wymieszać mąki, dodać sól. Drożdże pokruszyć, posypać cukrem, zalać łyżką mleka, wymieszać i odstawić. Kiedy drożdże będą lekko płynne, dodać je do mąki, wlać wodę z ogórków, olej i zagnieść ciasto. Powinno być gładkie i dobrze odchodzić od ręki. Można dodać trochę mleka. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Po tym czasie ciasto należy odgazować tzn. uderzać ciasto pięścią lub kilkukrotnie złożyć jak kopertę.
Ciasto przełożyć do blaszki, lekko posypać mąką i zrobić kilka nacięć. Odłożyć do wyrośnięcia na ok 30 minut. Piec w 200 C ok. 35 minut.