Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb na wodzie z kiszenia ogórków

Przepis dnia 2021-08-18
Chleb na wodzie z kiszenia ogórków

Autor:

Przepisów i artykułów: 954 Ocena: 19809

Dodano:

Odsłon: 1780

Smakiem trochę przypomina chleb na zakwasie. U nas bardzo go lubimy, może i Wam przypadnie do gustu. Jest to dobry sposób na zagospodarowanie wody z kiszenia ogórków. Chleb jest z trzech mąk : białej pszennej, orkiszowej i żytniej.

Składniki

  • mąka pszenna 300 g
  • mąka orkiszowa 200 g
  • mąka żytnia 100 g
  • drożdże 30 g
  • woda z kiszenia ogórków 300 ml
  • olej 50 ml
  • letnie mleko 1-3 łyżki
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1,5 łyżeczki
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Chleb na wodzie z kiszenia ogórków

Przygotowanie

  1. Blaszka 8 X 32 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą.
    W misce wymieszać mąki, dodać sól.
    Drożdże pokruszyć, posypać cukrem, zalać łyżką mleka, wymieszać i odstawić.
    Kiedy drożdże będą lekko płynne, dodać je do mąki, wlać wodę z ogórków, olej i zagnieść ciasto.
    Powinno być gładkie i dobrze odchodzić od ręki. Można dodać trochę mleka.
    Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut.

    Po tym czasie ciasto należy odgazować tzn. uderzać ciasto pięścią lub kilkukrotnie złożyć jak kopertę.

  2. Ciasto przełożyć do blaszki, lekko posypać mąką i zrobić kilka nacięć.
    Odłożyć do wyrośnięcia na ok 30 minut.
    Piec w 200 C ok. 35 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 10 sierpnia Smak musi byc ciekawy no i ta smaczna wode mozna wykorzystac!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 10 sierpnia Jaki fajny pomysł z wodą spod ogórków,muszę wyprobować przepis ,chlebek smakowicie wygląda:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń