Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb piwny z miodem i rozmarynem

Chleb piwny z miodem i rozmarynem

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 428

Dodano:

Odsłon: 570

Chleb, który zrobisz w 5 minut, bez wyrabiania i wyrastania, bez drożdży. Aromatyczny i pełen smaku. Świetnie będzie smakował ze smalcem i kiszonym ogórkiem. Idealny do piwa. Zapraszam również do obejrzenia filmu

Składniki

  • 500 g maki pszennej typ 550
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki miodu
  • 350 ml piwa np.: IPA
  • 60 g masła
  • 1 – 2 łyżki suszonego rozmarynu
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb piwny z miodem i rozmarynem

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski i dodać do niej sol i proszek do pieczenia. Suche składniki dobrze ze sobą wymieszać.

    Następnie dodać miód i piwo, mieszając wyrobić gładkie ciasto. Na koniec dodać rozmaryn.

  2. Masło rozpuścić i polowę wylać na dno keksowki. Wysmarować nim dno i boki formy.

    Do tak przygotowanej formy wylać ciasto. Dobrze wyrównać je w formie i posypać z wierzchu rozmarynem. Następnie polać reszta masła.

  3. Chleb piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C. do suchego patyczka, około 40 – 50 minut.

    Po upieczeniu, chleb zostawić w formie na 10 minut. Studzic na kratce.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń