Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenno-orkiszowy

Chleb pszenno-orkiszowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 1719

Dodano:

Odsłon: 1510

Smaczny, wystarczy masełko i nic więcej nie potrzeba.

Składniki

  • wody ciepłej przegotowanej 1,5 szkl
  • miód pół łyżki
  • drożdże 2,5 dkg
  • sól pół łyżki
  • mąka tortowa 35 dkg lub 30 dkg
  • mąka orkiszowa drobnomielona 15 dkg lub 20 dkg -jeśli tortowej damy 30 dkg.
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do ciepłej wody ja robię na przegotowanej dodać miód, sól , drożdże
    Rozpuścić to w tej wodzie.
    Dodać: mąkę tortowa i orkiszową (łącznie ma być 50dkg mąki), wyrobić, parę razy żeby wymieszać, jest takie lekko lejące od reki nie odchodzi.
    Odstawić do wyrośnięcia. Przełożyć do keksówki długość dużej blachy, aha blachę wysmarowałam olejem i mąka oprószyłam.
    Odstawić do wyrośnięcia posmarować po tym wodą. Piec w 180 stopniach jedną gdz. na termoobiegu. W piekarniku bardzo mało wyrasta.

    Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, po 10 minutach obstukać wyciągnąć chleb z blachy.
    Jeśli ktoś nie chce twardej chrupiącej skórki trzeba bezpośrednio po wyjęciu z blachy posmarować zimną wodą jak wyschnie przykryć ściereczką jak będzie zimny zawinąć w ściereczke i jeszcze w woreczek.

    Można dodać dyni lub słoneczniku lub len, chleb w tedy będzie trochę cięższy.

    Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń