Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenno-żytni na drożdżach

Chleb pszenno-żytni na drożdżach

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 312

Dodano:

Odsłon: 10156

Od dawna szukałem dobrego przepisu na chleb i w końcu trafiłem. Nie trzeba wyklonować do niego zakwasu, wystarczy dzień wcześniej wykonać zaczyn. Chleb zawsze wychodzi i jest przepyszny. Do chleba można dodać nasiona słonecznika, chia czy pestki dyni, wedle uznania, należy tylko uważać, aby nie przesadzić, żeby ciasto nie stało się zbyt ciężkie.

Składniki

  • ZACZYN: 300 g mąki pszennej, 150 g mąki żytniej (typ 720), 350 g wody, 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki suszonych drożdży
  • Ciasto właściwe: zaczyn
  • 300 g wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g mąki żytniej (typ 720)
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki suszonych drożdży
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Chleb pszenno-żytni na drożdżach

Przygotowanie

  1. Zaczyn:
    Wszystkie składniki połączyć w dużej misce, przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu na 12 godzin.

  2. Następnego dnia do zaczynu wlać ciepłą wodę, wymieszać. Dodać mąkę, sól i drożdże, dobrze wyrobić (ręką przez około 10 minut). Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany (jest dość luźne, tak ma być – nie dosypywać mąki). Wyrobione ciasto na chleb przykryć ściereczką i zostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 3 godziny.

  3. Po połowie tego czasu, ciasto odgazować, zagniatając je jeszcze raz (można polać rękę olejem, ciasto nie będzie przywierać do dłoni). Po upływie trzech godzin zagnieść ciasto raz jeszcze, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

  4. Podzielić ciasto na dwie części i przełożyć do wysmarowanych olejem oraz wysypanymi otrębami blaszek o wymiarach 12x24 cm. Piec w temperaturze 22 stopni C. przez około godzinę. Tak mniej więcej 10 minut przed końcem, chleb można z blaszek wyjąć i dopiec na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń