Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenno-żytni na maślance

Chleb pszenno-żytni na maślance

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 823

Zdrowe, domowe pieczywo z dodatkiem ziaren słonecznika...pycha!

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • maślanka 500 ml
  • woda 5 łyżek
  • mąka żytnia typ 720 250 g
  • mąka pszenna typ 450 250 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżka
  • drożdże świeże 30 g
  • otręby pszenne 5 łyżek
  • Dodatki :
  • słonecznik łuskany 5 łyżek
  • siemię lniane 5 łyżek
  • jajo 1 szt
  • mleko 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Następnie dodać kilka łyżek podgrzanej maślani i tyle mąki pszennej, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na kwadrans. Następnie dodać pozostałe składniki, oprócz ziaren i wymieszać.

  2. Na końcu dodać ziarna, wymieszać i wyrobić ciasto drożdżowe. Wyrobione przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi objętość. Następnie przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pozostawić do napuszenia. Na końcu posmarować roztrzepanym jajem z mlekiem i można posypać np. siemieniem lnianym.

  3. Piec w temp. 220 stopni przez ok. 45-55 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń