Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenno-żytni z dodatkiem prażonej cebulki i płatków owsianych

Chleb pszenno-żytni z dodatkiem prażonej cebulki i płatków owsianych

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 1974

Dodano:

Odsłon: 4792

Pyszny chleb z dodatkiem aromatycznej, prażonej cebulki i płatków owsianych.

Składniki

  • 1 szklanka mąki żytniej typ 2000
  • 2 szklanki mąki pszennej 450
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1/3 kostki masła
  • 1 cebula + 2 łyżeczki oliwy /oleju do podsmażenia
  • 2 szklanki letniej wody
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę żytnią, płatki owsiane, sól, pół szklanki wody - połączyć razem i odstawić na kilka minut.


    Zrobić rozczyn: cukier, drożdże + 2 łyżki mąki pszennej wymieszać z 1/2 szklanki wody. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut.

  2. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć na oliwie/oleju, lekko posolić. Na patelni roztopić masło i poczekać aż przestygnie.

  3. Połączyć razem : przygotowaną wcześniej mąkę z płatkami, rozczyn, podsmażoną cebulę ,masło oraz 2 szklanki mąki pszennej.
    Dodać 1 szklankę wody i wyrobić ciasto. Ja robię to maszynowo około 20 minut.
    Wyrobione ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - trwa to około 30 minut.

  4. Chleb piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wstawienie do piekarnika naczynia wypełnionego lodem powoduje, że skórka jest chrupiąca, więc warto to zrobić. Chleb wychodzi pyszny i długo zachowuje świeżość.

    Zamiast kostek lodu można wstawić gorącą wodę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń