Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny chleb z dodatkiem aromatycznej, prażonej cebulki i płatków owsianych.
Mąkę żytnią, płatki owsiane, sól, pół szklanki wody - połączyć razem i odstawić na kilka minut.
Zrobić rozczyn: cukier, drożdże + 2 łyżki mąki pszennej wymieszać z 1/2 szklanki wody. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć na oliwie/oleju, lekko posolić. Na patelni roztopić masło i poczekać aż przestygnie.
Połączyć razem : przygotowaną wcześniej mąkę z płatkami, rozczyn, podsmażoną cebulę ,masło oraz 2 szklanki mąki pszennej.
Dodać 1 szklankę wody i wyrobić ciasto. Ja robię to maszynowo około 20 minut.
Wyrobione ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - trwa to około 30 minut.
Chleb piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wstawienie do piekarnika naczynia wypełnionego lodem powoduje, że skórka jest chrupiąca, więc warto to zrobić. Chleb wychodzi pyszny i długo zachowuje świeżość.
Zamiast kostek lodu można wstawić gorącą wodę.
Przyznam jednak, że ten był pyszny, ale za ciężki. Być może sprawił to dodate...
Odsłon: 5987
Odkąd wypróbowałam go po raz pierwszy, zagościł na stałe na moim stole. Czas...
Odsłon: 13922
Smaczny, zdrowy i pożywny deser, który posmakuje zarówno dzieciom, jak i osob...
Odsłon: 14252
Sałatka ziemniaczana jest obowiązkowa na każdym polskim grillu.
Odsłon: 103
Przepis dnia
kolejny przepis na sernik wiedeński, a do wypróbowania mam jeszcze kilka. Se...
Odsłon: 60542
Pyszny, puszysty wszystkim znany sernik wiedeński, klasycznie pieczony bez sp...
Odsłon: 41275
Sałatka ziemniaczana jest obowiązkowa na każdym polskim grillu.
Odsłon: 103
Przepis dnia
kolejny przepis na sernik wiedeński, a do wypróbowania mam jeszcze kilka. Se...
Odsłon: 60542
Pyszny, puszysty wszystkim znany sernik wiedeński, klasycznie pieczony bez sp...
Odsłon: 41275
Składniki
Mąkę żytnią, płatki owsiane, sól, pół szklanki wody - połączyć razem i odstawić na kilka minut. Zrobić rozczyn: cukier, drożdże + 2 łyżki mąki pszennej wymieszać z 1/2 szklanki wody. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć na oliwie/oleju, lekko posolić. Na patelni roztopić masło i poczekać aż przestygnie.
Połączyć razem : przygotowaną wcześniej mąkę z płatkami, rozczyn, podsmażoną cebulę ,masło oraz 2 szklanki mąki pszennej. Dodać 1 szklankę wody i wyrobić ciasto. Ja robię to maszynowo około 20 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - trwa to około 30 minut.
Chleb piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wstawienie do piekarnika naczynia wypełnionego lodem powoduje, że skórka jest chrupiąca, więc warto to zrobić. Chleb wychodzi pyszny i długo zachowuje świeżość. Zamiast kostek lodu można wstawić gorącą wodę.
Przepisy Śniadania
Śniadania
Szparagi z boczkiem i jajkiem w koszulce
Śniadania
Bułeczki z serem i prażoną cebulką
Śniadania
Chleb tostowy w jajku z serem
Śniadania
Omlet z pomidorami i serem
Szparagi z boczkiem i jajkiem w koszulce
Szparagi z boczkiem i jajkiem w koszulce, polane kremowym sosem holenderskim....
Odsłon: 54
Bułeczki z serem i prażoną cebulką
Bułeczki z serem i prażoną cebulką to rewelacyjny pomysł na śniadanie czy kol...
Odsłon: 57