Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny chleb z dodatkiem aromatycznej, prażonej cebulki i płatków owsianych.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 80
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3667
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 150
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 872
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 80
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3667
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 150
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 872
Składniki
Mąkę żytnią, płatki owsiane, sól, pół szklanki wody - połączyć razem i odstawić na kilka minut. Zrobić rozczyn: cukier, drożdże + 2 łyżki mąki pszennej wymieszać z 1/2 szklanki wody. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć na oliwie/oleju, lekko posolić. Na patelni roztopić masło i poczekać aż przestygnie.
Połączyć razem : przygotowaną wcześniej mąkę z płatkami, rozczyn, podsmażoną cebulę ,masło oraz 2 szklanki mąki pszennej. Dodać 1 szklankę wody i wyrobić ciasto. Ja robię to maszynowo około 20 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - trwa to około 30 minut.
Chleb piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wstawienie do piekarnika naczynia wypełnionego lodem powoduje, że skórka jest chrupiąca, więc warto to zrobić. Chleb wychodzi pyszny i długo zachowuje świeżość. Zamiast kostek lodu można wstawić gorącą wodę.