Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenno żytni z ziarnami na drożdżach w proszku

Chleb pszenno żytni z ziarnami na drożdżach w proszku

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 802

Dodano:

Odsłon: 5899

Mało pracochłonny chleb o wyśmienitym smaku, chrupiącej skórce i miękkim wnętrzu. Do jego przygotowania wystarczą zwykłe drożdże w proszku, a upieczesz go w każdym piekarniku.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki żytniej do wypiekania chleba
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka drożdży w proszku
  • łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion słonecznika (łuskanych)
  • szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie sypkie składniki umieszczam w misce i mieszam je ze sobą. Następnie wlewam olej oraz wodę i wyrabiam ciasto, które pozostawiam do wyrośnięcia na około 40-45 minut.


  2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatam i wkładam do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą keksówki. Pozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekę 35 minut w 200 stopniach C.





Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń