Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj wyjątkowo nie piekłam chleba w wąskich, wysokich foremkach, tylko w tortownicy o średnicy 30 cm.
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 432
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 97
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 21
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 432
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 97
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 21
Składniki
Zaczynamy od przygotowania rozczynu: Do półlitrowego kubka wkruszamy świeże drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i 2-3 łyżki letniej wody. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy żółty ser w drobną kostkę. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn , całe jajko i zioła. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając letnią wodę. Na końcu dodajemy pokrojony w kostkę żółty ser. Ponownie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Miskę przykrywamy ściereczką. Kiedy ciasto wyrośnie-odgazowujemy je, przerabiając kilka razy by pozbyć się nagromadzonych pęcherzyków powietrza. Jeszcze odstawiamy na 10-15 minut by urosło. Tym razem nie piekłam w małych (keksowych) foremkach tylko w dużej tortownicy o średnicy 30 cm. Formę wysmarowałam cienko olejem , którym były zalane suszone pomidory. Odczekałam aż ponownie urośnie i przed włożeniem go do piekarnika posmarowałam żółtkiem zmieszanym z 1 łyżką mleka. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 240 stopni na 10 minut -góra/dół Następnie temperaturę zmniejszyłam do 200 stopni i piekłam jeszcze 30 minut. Jeżeli chleb za mocno się przypieka- nakrywam go papierem do pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika-natychmiast smaruję całą powierzchnię chleba pędzlem zmoczonym w bardzo zimnej wodzie. Dzięki temu skórka zmięknie i pozostanie chrupiąca a chleb daje się z łatwością wyjąć z formy.