Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj wyjątkowo nie piekłam chleba w wąskich, wysokich foremkach, tylko w tortownicy o średnicy 30 cm.
Zaczynamy od przygotowania rozczynu:
Do półlitrowego kubka wkruszamy świeże drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i 2-3 łyżki letniej wody. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie kroimy żółty ser w drobną kostkę.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn , całe jajko i zioła. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając letnią wodę. Na końcu dodajemy pokrojony w kostkę żółty ser. Ponownie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Miskę przykrywamy ściereczką.
Kiedy ciasto wyrośnie-odgazowujemy je, przerabiając kilka razy by pozbyć się nagromadzonych pęcherzyków powietrza. Jeszcze odstawiamy na 10-15 minut by urosło.
Tym razem nie piekłam w małych (keksowych) foremkach tylko w dużej tortownicy o średnicy 30 cm.
Formę wysmarowałam cienko olejem , którym były zalane suszone pomidory.
Odczekałam aż ponownie urośnie i przed włożeniem go do piekarnika posmarowałam żółtkiem zmieszanym z 1 łyżką mleka.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 240 stopni na 10 minut -góra/dół
Następnie temperaturę zmniejszyłam do 200 stopni i piekłam jeszcze 30 minut. Jeżeli chleb za mocno się przypieka- nakrywam go papierem do pieczenia.
Po wyjęciu z piekarnika-natychmiast smaruję całą powierzchnię chleba pędzlem zmoczonym w bardzo zimnej wodzie. Dzięki temu skórka zmięknie i pozostanie chrupiąca a chleb daje się z łatwością wyjąć z formy.
Świeżo upieczony chleb, ma chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty i niekruszący...
Odsłon: 18603
Podam wam przepis który testowałam dla próby mój pomysł czeka na was na blogu
Odsłon: 120
Smaczne danie obiadowe składające się z duszonych żeberek wieprzowych w sosie...
Odsłon: 109
Sernik warzony to jeden z tradycyjnych przepisów, które znajdziemy w starych...
Odsłon: 103
Ogórki konserwowe można przygotować na wiele sposobów. Specyficzny smak nadaj...
Odsłon: 5573
Podam wam przepis który testowałam dla próby mój pomysł czeka na was na blogu
Odsłon: 120
Smaczne danie obiadowe składające się z duszonych żeberek wieprzowych w sosie...
Odsłon: 109
Sernik warzony to jeden z tradycyjnych przepisów, które znajdziemy w starych...
Odsłon: 103
Ogórki konserwowe można przygotować na wiele sposobów. Specyficzny smak nadaj...
Odsłon: 5573
Składniki
Zaczynamy od przygotowania rozczynu: Do półlitrowego kubka wkruszamy świeże drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i 2-3 łyżki letniej wody. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy żółty ser w drobną kostkę. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn , całe jajko i zioła. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając letnią wodę. Na końcu dodajemy pokrojony w kostkę żółty ser. Ponownie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Miskę przykrywamy ściereczką. Kiedy ciasto wyrośnie-odgazowujemy je, przerabiając kilka razy by pozbyć się nagromadzonych pęcherzyków powietrza. Jeszcze odstawiamy na 10-15 minut by urosło. Tym razem nie piekłam w małych (keksowych) foremkach tylko w dużej tortownicy o średnicy 30 cm. Formę wysmarowałam cienko olejem , którym były zalane suszone pomidory. Odczekałam aż ponownie urośnie i przed włożeniem go do piekarnika posmarowałam żółtkiem zmieszanym z 1 łyżką mleka. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 240 stopni na 10 minut -góra/dół Następnie temperaturę zmniejszyłam do 200 stopni i piekłam jeszcze 30 minut. Jeżeli chleb za mocno się przypieka- nakrywam go papierem do pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika-natychmiast smaruję całą powierzchnię chleba pędzlem zmoczonym w bardzo zimnej wodzie. Dzięki temu skórka zmięknie i pozostanie chrupiąca a chleb daje się z łatwością wyjąć z formy.
Przepisy Śniadania
Śniadania
pikantna szakszuka z jagnięcymi kiełbaskami
Śniadania
Klasyczny omlet francuski
Śniadania
Jajka w wiosennym sosie
Śniadania
Bułeczki z masełkiem czosnkowo - ziołowym
pikantna szakszuka z jagnięcymi kiełbaskami
Polecam na weekendowe śniadanie, kiedy mamy trochę więcej czasu i nigdzie nam...
Odsłon: 20
Klasyczny omlet francuski
Po raz pierwszy spróbowałam takiego omletu, jest to omlet na słodko z pomidor...
Odsłon: 223