Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenny z siemieniem lnianym

Chleb pszenny z siemieniem lnianym

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4814

Dodano:

Odsłon: 5671

Domowy, świeży chlebek z ziarnami to jest coś!

Składniki

  • mąka pszenna typ 450 700 g
  • drożdże świeże 50 g
  • sól morska 2 łyżeczki
  • mleko 150 ml
  • woda ciepła 300 ml
  • cukier brązowy 1 łyżeczka
  • siemię lniane 6 łyżek
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • jajo 1 szt na wierzch
  • mleko 2 łyżki na wierzch
  • Siemię lniane 3 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże połączyć z brązowym cukrem. Dodać kilka łyżek ciepłej wody i maki, wymieszać, odstawić na kilka minut. Potem dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części. Z każdej uformować podłużny bochenek. przenieść na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pozostawić do napuszenia na ok. 15-20 min. Potem chlebki ukośnie naciąć i posmarować jajem wymieszanym z mlekiem. wierzch posypujemy ziarnami.

  3. Piec przez 10 min. w temp. 230 stopni, potem zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze przez ok. 20 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń