Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb nigdy się nie znudzi, tym bardziej jak co rusz można go urozmaicać. Tym razem pieczony w dużym naczyniu żaroodpornym, przez co wyszedł duży, ale płaski :) Nie szkodzi, jest pyszny. Dodatek czosnku wzbogaca smak.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11433
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4971
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1196
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10006
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1476
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11433
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4971
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1196
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10006
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1476
Składniki
Ciasto na chleb przygotowuję za pomocą maszyny do chleba - korzystam wyłącznie z opcji zagniatania ciasta, potem używam już piekarnika. Przygotować rozczyn. Pół szklanki letniej wody + drożdże + łyżka cukru + 1 łyżka mąki. Wymieszać w kubku i odstawić w ciepłe miejsce aż urośnie (około 10 minut).
Do pojemnika maszyny wsypać 3 szklanki mąki, sól, siemię lniane, płatki, pestki dyni, przeciśnięty przez praskę czosnek, rozpuszczone masło, pozostałą wodę i rozczyn. Włączyć tryb mieszania - około 20 minut. Powinna się uformować ładna, choć kleista kula.
Naczynie żaroodporne lub foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie nastawić piekarnik na 180 st. i piec przez godzinę.
Wyjąć, wystudzić. My kroimy jeszcze ciepły, bo taki lubimy najbardziej:)