Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb nigdy się nie znudzi, tym bardziej jak co rusz można go urozmaicać. Tym razem pieczony w dużym naczyniu żaroodpornym, przez co wyszedł duży, ale płaski :) Nie szkodzi, jest pyszny. Dodatek czosnku wzbogaca smak.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 56
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 166
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2829
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4204
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 56
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 166
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2829
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4204
Składniki
Ciasto na chleb przygotowuję za pomocą maszyny do chleba - korzystam wyłącznie z opcji zagniatania ciasta, potem używam już piekarnika. Przygotować rozczyn. Pół szklanki letniej wody + drożdże + łyżka cukru + 1 łyżka mąki. Wymieszać w kubku i odstawić w ciepłe miejsce aż urośnie (około 10 minut).
Do pojemnika maszyny wsypać 3 szklanki mąki, sól, siemię lniane, płatki, pestki dyni, przeciśnięty przez praskę czosnek, rozpuszczone masło, pozostałą wodę i rozczyn. Włączyć tryb mieszania - około 20 minut. Powinna się uformować ładna, choć kleista kula.
Naczynie żaroodporne lub foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie nastawić piekarnik na 180 st. i piec przez godzinę.
Wyjąć, wystudzić. My kroimy jeszcze ciepły, bo taki lubimy najbardziej:)