Witajcie! Dzisiaj przepis, jak w bardzo prosty sposób upiec przepyszny chleb. Przepis ten bije rekordy popularności w internecie dlatego nie byłabym sobą, gdybym go nie wypróbowała. Po kilku podejściach i małych modyfikacjach mogę Wam dzisiaj z pełną odpowiedzialnością podać recepturę, która zawsze się sprawdza, zaś od Was zależy jedynie dobór dodatków
Chleb z garnka
Składniki
- 750g mąki pszennej ( dobrze rozdzielić ją sobie od razu na 700g i 50g)
- 25g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 2 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody
- dodatki ( ziarna słonecznika/pestki dyni/ siemię lniane/sezam/orzechy/migdały/ zioła/ suszone owoce) ja dziś dodam 100g ziaren s
Składniki
- 750g mąki pszennej ( dobrze rozdzielić ją sobie od razu na 700g i 50g)
- 25g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 2 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody
- dodatki ( ziarna słonecznika/pestki dyni/ siemię lniane/sezam/orzechy/migdały/ zioła/ suszone owoce) ja dziś dodam 100g ziaren s

Etapy przygotowania
Chleb zaczynam robić wieczorem, a dopiero następnego dnia go piekę. I tak do dużej plastikowej miski wkruszam drożdże, dodaję cukier, 50g mąki i 2 szklanki ciepłej wody. Dokładnie mieszam drewnianą łyżką. Drożdże nie lubią metalu, dlatego jeśli chcę, aby chleb ładnie wyrósł, unikam metalowej miski i łyżki. Rozczyn przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
Teraz pora na resztę składników – dodaję 700g mąki, sól, olej i dodatki. Mieszam wszystko drewnianą łyżką. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Ponownie przykrywam je ściereczką i wkładam na całą noc do lodówki. Ważne by było w wysokiej misce, bo przez noc bardzo nam urośnie.
Następnego dnia oprószam blat mąką, przekładam na niego ciasto i krótko wyrabiam. Wkładam z powrotem do miski, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.
Mniej więcej w połowie tego czasu włączam piekarnik na 220 stopni Celsjusza. Wkładam do niego spory żaroodporny garnek razem z pokrywką i przez minimum 15 minut nagrzewam go w piecyku.
Po tym czasie ostrożnie go wyjmuję – używam rękawic kuchennych, bo naczynie jest bardzo gorące i łatwo się poparzyć. Przekładam do niego ciasto. Zakrywam i wkładam wszystko do piekarnika. Zmniejszam temperaturę na 200 stopni C i piekę przez 35 minut. Następnie zdejmuję pokrywkę (bardzo ostrożnie) i piekę jeszcze 20 minut bez przykrycia.
Teraz można już garnek wyjąć. Wierzch chlebka warto spryskać zimną wodą lub po prostu przesmarować pędzelkiem zamoczonym w wodzie. Skórka chleba będzie wtedy jeszcze bardziej chrupiąca. Teraz wystarczy poczekać, by chleb ostygł – najlepiej położyć go na kratce.
Chlebek z garnka ma bardzo chrupiącą skórkę, a w środku jest mięciutki i pachnący. Ja ostatnio dodałam do niego suszonych śliwek, moreli i żurawiny. Z masłem smakował jak pyszne ciasto. Polecam Wam bardzo ten przepis. chlebek robię dokładnie co drugi dzień i eksperymentuję z dodatkami. Wszyscy się nim zajadają.
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 119

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2191

Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Warzywa
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 1070
Ostatnio komentowane przepisy
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 119

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2191

Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Warzywa
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 1070



Składniki
- 750g mąki pszennej ( dobrze rozdzielić ją sobie od razu na 700g i 50g)
- 25g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 2 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody
- dodatki ( ziarna słonecznika/pestki dyni/ siemię lniane/sezam/orzechy/migdały/ zioła/ suszone owoce) ja dziś dodam 100g ziaren s
Chleb zaczynam robić wieczorem, a dopiero następnego dnia go piekę. I tak do dużej plastikowej miski wkruszam drożdże, dodaję cukier, 50g mąki i 2 szklanki ciepłej wody. Dokładnie mieszam drewnianą łyżką. Drożdże nie lubią metalu, dlatego jeśli chcę, aby chleb ładnie wyrósł, unikam metalowej miski i łyżki. Rozczyn przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
Teraz pora na resztę składników – dodaję 700g mąki, sól, olej i dodatki. Mieszam wszystko drewnianą łyżką. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Ponownie przykrywam je ściereczką i wkładam na całą noc do lodówki. Ważne by było w wysokiej misce, bo przez noc bardzo nam urośnie.
Następnego dnia oprószam blat mąką, przekładam na niego ciasto i krótko wyrabiam. Wkładam z powrotem do miski, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.
Mniej więcej w połowie tego czasu włączam piekarnik na 220 stopni Celsjusza. Wkładam do niego spory żaroodporny garnek razem z pokrywką i przez minimum 15 minut nagrzewam go w piecyku.
Po tym czasie ostrożnie go wyjmuję – używam rękawic kuchennych, bo naczynie jest bardzo gorące i łatwo się poparzyć. Przekładam do niego ciasto. Zakrywam i wkładam wszystko do piekarnika. Zmniejszam temperaturę na 200 stopni C i piekę przez 35 minut. Następnie zdejmuję pokrywkę (bardzo ostrożnie) i piekę jeszcze 20 minut bez przykrycia.
Teraz można już garnek wyjąć. Wierzch chlebka warto spryskać zimną wodą lub po prostu przesmarować pędzelkiem zamoczonym w wodzie. Skórka chleba będzie wtedy jeszcze bardziej chrupiąca. Teraz wystarczy poczekać, by chleb ostygł – najlepiej położyć go na kratce.
Chlebek z garnka ma bardzo chrupiącą skórkę, a w środku jest mięciutki i pachnący. Ja ostatnio dodałam do niego suszonych śliwek, moreli i żurawiny. Z masłem smakował jak pyszne ciasto. Polecam Wam bardzo ten przepis. chlebek robię dokładnie co drugi dzień i eksperymentuję z dodatkami. Wszyscy się nim zajadają.