Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i zdrowy chleb orkiszowy.
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 27
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1162
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 176
W jesienne wieczory do herbatki marzy się ciepła domowa szarlotka, ta jest id...
Odsłon: 244
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 27
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1162
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 176
W jesienne wieczory do herbatki marzy się ciepła domowa szarlotka, ta jest id...
Odsłon: 244
Składniki
Drożdże wsypujemy do miski, zalewamy odrobina ciepłej wody, dodajemy cukier. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
Do miski wsypujemy mąkę, powstały rozczyn, sól i uprazone ziarna. Podlewamy ciepłą wodą i wyrabiamy. Ciasto powinno być gęste i odchodzić łatwo od ręki.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do niej ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy chleb 1 godzinę. Wierzch chleba przed pieczeniem można delikarmię posypać mąką pszenna i ziarnami.