Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleby żytnie lub pszenno-żytnie są bardzo zdrowym pieczywem. Długo zachowują świeżość. Dodatek podpiwka sprawia, że chleb jest ciemniejszy i ma charakterystyczny smak i aromat lekko słodkawy.
Bardzo prosty w przygotowaniu chleb domowy, wystarczy połączyć wszystkie skła...
Odsłon: 11261
Chleby żytnie lub pszenno- żytnie na zakwasie należą do najzdrowszych. Nasion...
Odsłon: 1805
Przedstawiam mój pierwszy zakwas. Zbierałam się kilka lat, żeby go zrobić. W...
Odsłon: 20537
Zapraszam na babeczki niepowtarzalne, w smaku genialne. To kruche ciasto w po...
Odsłon: 4622
Taka babka z pewnością wyglądem na stole wielkanocnym będzie się wyróżniała i...
Odsłon: 560
Pyszna, pulchna i wilgotna babka mocno cytrynowa na kefirze z dodatkiem kisie...
Odsłon: 1986
Moja dzisiejsza propozycja to keks pomarańczowy z mnóstwem bakali. Nutę pomar...
Odsłon: 278
Zapraszam na babeczki niepowtarzalne, w smaku genialne. To kruche ciasto w po...
Odsłon: 4622
Taka babka z pewnością wyglądem na stole wielkanocnym będzie się wyróżniała i...
Odsłon: 560
Pyszna, pulchna i wilgotna babka mocno cytrynowa na kefirze z dodatkiem kisie...
Odsłon: 1986
Moja dzisiejsza propozycja to keks pomarańczowy z mnóstwem bakali. Nutę pomar...
Odsłon: 278
Składniki
1. Zakwas wyjąć z lodówki 12 h przed pieczeniem. 2. Przygotować mąkę żytnią razową (200g). 3. Mąkę połączyć z zakwasem i dodać wody (180-200ml). 4. Wyrobić robotem planetarnym (hakiem) do konsystencji plasteliny (większe obroty). 5. Odstawić na 12h (na noc). 6. Odjąć 200-300g zakwasu i schować go do lodówki (można trzymać 1 tydzień).
7. Dodać: mąkę chlebową, mąki żytnie, sól, ziarna, podpiwek i mieszać robotem z hakiem.
8. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą w ciepłe miejsce i zakryć ściereczką. 9. GAROWANIE: chleb jest tylko na zakwasie więc garuje 4- 6h.
10. Chleb mocno obsypać mąką. 11. Przełożyć chleb na łopatkę do chleba (pizzy) lub spód od tortownicy i zsunąć na blachę od piekarnika (obsypaną mąką).
12. Piekarnik sparować i nagrzać do 220 st. C . Opcja góra-dół. Wstawić na dół garnek (miskę) z wodą. Przygotować zraszacz z wodą (taki jak do kwiatów). Powierzchnię chleba posmarować pomadą z mąki i wody i posypać makiem. 13. W temperaturze 220 st. C piec ok. 50 min. (od momentu osiągnięcia temperatury). 14. Co 20 min. spryskiwać chleb wodą by miał chrupką skórkę. 15. Wyjąć na ruszt do schłodzenia. Dopiero jak dobrze wystygnie można kroić. Smacznego:)
Przepisy Śniadania
Śniadania
faszerowane jajka z kawiorem
Śniadania
Pasta jajeczna Magdy Gessler
Śniadania
Pasta z makreli z suszonymi pomidorami i oliwkami
Śniadania
Jajeczna kanapka
faszerowane jajka z kawiorem
Nie ma Wielkanocy bez faszerowanych jajek, a te z dodatkiem kawioru smakują w...
Odsłon: 47
Pasta jajeczna Magdy Gessler
Znudziły wam się tradycyjne kanapki z serem i szynką? Poszukujecie przepisu n...
Odsłon: 11349