Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleby żytnie lub pszenno-żytnie są bardzo zdrowym pieczywem. Długo zachowują świeżość. Dodatek podpiwka sprawia, że chleb jest ciemniejszy i ma charakterystyczny smak i aromat lekko słodkawy.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10549
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6091
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5337
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12963
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4702
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10549
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6091
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5337
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12963
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4702
Składniki
1. Zakwas wyjąć z lodówki 12 h przed pieczeniem. 2. Przygotować mąkę żytnią razową (200g). 3. Mąkę połączyć z zakwasem i dodać wody (180-200ml). 4. Wyrobić robotem planetarnym (hakiem) do konsystencji plasteliny (większe obroty). 5. Odstawić na 12h (na noc). 6. Odjąć 200-300g zakwasu i schować go do lodówki (można trzymać 1 tydzień).
7. Dodać: mąkę chlebową, mąki żytnie, sól, ziarna, podpiwek i mieszać robotem z hakiem.
8. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą w ciepłe miejsce i zakryć ściereczką. 9. GAROWANIE: chleb jest tylko na zakwasie więc garuje 4- 6h.
10. Chleb mocno obsypać mąką. 11. Przełożyć chleb na łopatkę do chleba (pizzy) lub spód od tortownicy i zsunąć na blachę od piekarnika (obsypaną mąką).
12. Piekarnik sparować i nagrzać do 220 st. C . Opcja góra-dół. Wstawić na dół garnek (miskę) z wodą. Przygotować zraszacz z wodą (taki jak do kwiatów). Powierzchnię chleba posmarować pomadą z mąki i wody i posypać makiem. 13. W temperaturze 220 st. C piec ok. 50 min. (od momentu osiągnięcia temperatury). 14. Co 20 min. spryskiwać chleb wodą by miał chrupką skórkę. 15. Wyjąć na ruszt do schłodzenia. Dopiero jak dobrze wystygnie można kroić. Smacznego:)