Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb żytni na podpiwku

Chleb żytni na podpiwku

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 1500

Dodano:

Odsłon: 2836

Chleby żytnie lub pszenno-żytnie są bardzo zdrowym pieczywem. Długo zachowują świeżość. Dodatek podpiwka sprawia, że chleb jest ciemniejszy i ma charakterystyczny smak i aromat lekko słodkawy.

Składniki

  • Zakwas żytni 200-300g
  • Mąka żytnia razowa typ 2000 – 400g
  • Mąka żytnia drobna typ 720 – 200g
  • Mąka pszenna chlebowa typ 750 – 200g
  • Podpiwek 400ml
  • Woda 180-200 ml
  • Sól – 2 łyżeczki
  • Nasiona np. słonecznik, dynia, mak i.t.p.
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Chleb żytni na podpiwku

Przygotowanie

  1. 1. Zakwas wyjąć z lodówki 12 h przed pieczeniem.
    2. Przygotować mąkę żytnią razową (200g).
    3. Mąkę połączyć z zakwasem i dodać wody (180-200ml).
    4. Wyrobić robotem planetarnym (hakiem) do konsystencji plasteliny (większe obroty).
    5. Odstawić na 12h (na noc).
    6. Odjąć 200-300g zakwasu i schować go do lodówki (można trzymać 1 tydzień).

  2. 7. Dodać: mąkę chlebową, mąki żytnie, sól, ziarna, podpiwek i mieszać robotem z hakiem.

  3. 8. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą w ciepłe miejsce i zakryć ściereczką.
    9. GAROWANIE: chleb jest tylko na zakwasie więc garuje 4- 6h.

  4. 10. Chleb mocno obsypać mąką.
    11. Przełożyć chleb na łopatkę do chleba (pizzy) lub spód od tortownicy i zsunąć na blachę od piekarnika (obsypaną mąką).

  5. 12. Piekarnik sparować i nagrzać do 220 st. C . Opcja góra-dół. Wstawić na dół garnek (miskę) z wodą. Przygotować zraszacz z wodą (taki jak do kwiatów). Powierzchnię chleba posmarować pomadą z mąki i wody i posypać makiem.
    13. W temperaturze 220 st. C piec ok. 50 min. (od momentu osiągnięcia temperatury).
    14. Co 20 min. spryskiwać chleb wodą by miał chrupką skórkę.
    15. Wyjąć na ruszt do schłodzenia.

    Dopiero jak dobrze wystygnie można kroić. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń