Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleby żytnie lub pszenno- żytnie na zakwasie należą do najzdrowszych. Nasiona zawarte w chlebie zwiększają ilość błonnika. Najczęściej stosuję słonecznik i pestki dyni. Tym razem dodatkowo znalazła się w nim (i na nim) kozieradka. Nasiona te mają wiele właściwości zdrowotnych (poprawiają trawienie, obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi) ale przede wszystkim cenię je za lekko orzechowy aromat. Kozieradkę można wykorzystać także do serów lub sałatek (także w postaci kiełek).
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 526
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 526
Składniki
1. Zakwas wyjąć z lodówki 1 h przed pieczeniem (by ogrzał się). 2. W celu podkarmienia zakwasu odważyć 200g mąki żytniej razowej i połączyć z zakwasem oraz dodać 180-200 ml wody. 3. Wyrobić robotem planetarnym (hakiem) do konsystencji błota (niskie obroty) – wyrabiać krótko tzn. 1-2 min. 4. Odstawić na 12h (na noc), podwoi lub potroi objętość. 5. Odjąć 200-300g zakwasu i schować go do lodówki (można trzymać 1 tydzień bez podkarmiania).
6. Dodać: sól, nasiona, mąki, wodę i mieszać z hakiem (stopniowo zwiększać obroty). 7. Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, wyrobić kulę (ciasto musi być gładkie, jedynie od dołu może mieć zakładki). 8. Przełożyć do miski nasmarowanej oliwą do garowania. Ponieważ będziemy je kłaść na łopatę do chleba (piec bez formy) musi być ułożony w misce odwrotnie tzn. zakładkami do góry, gładką powierzchnią do miski. Całą powierzchnię wolną obsypać mąką. 9. Chleb jest tylko na zakwasie więc garuje od 3 h do nawet 6h, a może i dłużej.
10. Łopatę do pizzy położyć na misce, wszystko odwrócić by chleb wypadł na łopatę.
11. Przygotować polewę z mąki żytniej lub chlebowej i wody i obsmarować nią powierzchnię chleba. Nasiona lepiej się przykleją do polewy niż jakbyśmy tylko smarowali chleb wodą. Posypać makiem lub nasionami (ale nie kozieradki, ja niestety zrobiłam ten błąd i wyszły bardzo twarde i trzeba je było usuwać z powierzchni bochenka przed zjedzeniem).
12. Chleb zsunąć na oprószoną mąką blachę piekarnika. Nie żałować mąki. Lepiej ją potem otrzepać niż jakby chleb miał się przykleić do blachy. 13. Piekarnik sparować i nagrzać do 220 st.C . W tej temperaturze piec ok. 50 min.
14. Co ok.20 min. spryskiwać chleb wodą ze spryskiwacza do kwiatów. 15. Po upieczeniu wyjąć na ruszt do schłodzenia.