Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb żytni z ziemniakami

Chleb żytni z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7943

Dodano:

Odsłon: 4664

chlebek zrobiłam pierwszy raz, ale nie ostatni :)

Składniki

  • 40 dkg zakwasu żytniego (znajdziesz w moich przepisach)
  • 60 dkg mąki żytniej typ 720
  • 225 g letniej wody (ok. szklanki)
  • 25 dkg ugotowanych ziemniaków
  • 1-2 łyżeczki soli
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ziemniaki ugotować, utłuc je i wystudzić. Jeżeli nam zostanie ziemniaków z obiadu i są już zimne to można do nich dodać trochę z tej letniej wody i razem to zmiksować na papkę. Do mąki dodać papkę ziemniaczaną, sól, zakwas i wodę. Razem to wszystko zmiksować jednak nie zbyt długo. Konsystencja ciasta powinna być lepka, ciasto powinno być luźne. Odstawić i przykryć na ok 40 minut. Następnie do wyłożonej papierem pergaminowym keksówki przełożyć ciasto, na wierzchu naciąć chlebek, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 min. Piec w nagrzanym piekarniku do 210 stopni przez ok. 10 minut po tym czasie zmniejszyć temperaturę na 190 stopni, posmarować chleb wodą i piec 30-40 min. Po upieczeniu chleb wyciągnąć z foremki, zdjąć papier i studzić na kratce. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zazula1 10 kwietnia 2013 Nigdy nie jadłam chleba z ziemniakami,trzeba wypróbować:)Niestety moje próby wypiekania pieczywa jak na razie były niezbyt udane :))Ale bywam uparta:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 09 kwietnia 2013 Uwielbiam chleby z dodatkiem ziemniaków , a że sama nie piekę , więc jestem zdana na piekarzy. Zazdroszczę umiejętności wypiekania pieczywa, pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 09 kwietnia 2013 Chlebek wygląda zjawiskowa a tej kanapki już nie jedz,bo jest "oślinione" przeze mnie-)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń