Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
chlebek zrobiłam pierwszy raz, ale nie ostatni :)
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32550
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9696
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2179
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4177
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 911
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32550
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9696
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2179
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4177
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 911
Składniki
ziemniaki ugotować, utłuc je i wystudzić. Jeżeli nam zostanie ziemniaków z obiadu i są już zimne to można do nich dodać trochę z tej letniej wody i razem to zmiksować na papkę. Do mąki dodać papkę ziemniaczaną, sól, zakwas i wodę. Razem to wszystko zmiksować jednak nie zbyt długo. Konsystencja ciasta powinna być lepka, ciasto powinno być luźne. Odstawić i przykryć na ok 40 minut. Następnie do wyłożonej papierem pergaminowym keksówki przełożyć ciasto, na wierzchu naciąć chlebek, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 min. Piec w nagrzanym piekarniku do 210 stopni przez ok. 10 minut po tym czasie zmniejszyć temperaturę na 190 stopni, posmarować chleb wodą i piec 30-40 min. Po upieczeniu chleb wyciągnąć z foremki, zdjąć papier i studzić na kratce. Smacznego