Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
 
            Dzisiaj podam przepis pochodzący z miesięcznika „Lubię gotować „ nr 10/2012 na chleb żytni z dodatkiem ziemniaków. Przepis zmodyfikowałam, dodając zioła i suszone pomidory. Już dawno nie jadłam tak delikatnego i pachnącego chleba, który nawet 3 dni po upieczeniu nie stracił nic ze swoich właściwości. Z podanego przepisu wyszły mi dwie podłużne foremki trochę szersze od tradycyjnych keksówek.
 
         
         
         
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6332
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1959
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6332
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1959
 
         
         
                Składniki
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zalać taką ilością wody, aby sięgała 1-2 cm ponad ziemniakami. Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Wodę w której gotowały się ziemniaki pozostawić do ciasta.
Z drożdży, cukru i ciepłej ( nie gorącej) wody zrobić rozczyn ( wszystko razem wymieszać) i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże ruszą. Z wszystkich składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto a następnie pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyrobić po raz trzeci i przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek. Tym razem pozostawić do wyrośnięcia na około 40 – 50 minut.
Gdy ciasto podrośnie można je naciąć a następnie posmarować wierzch rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać makiem lub innymi ziarnami
Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni. Na dno piekarnika położyć naczynie z wodą. Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika do 210 stopni i piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 25 – 30 minut.* Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce.