Do góry

Śniadania Przepis na:

Chlebek na serwatce z suszoną śliwką i ziarnami amarantusa

Chlebek na serwatce z suszoną śliwką i ziarnami amarantusa

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 795

Dodano:

Odsłon: 7618

Chlebek wyszedł bardzo smaczny, pierwszy raz piekłam go ze śliwką suszoną.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Chlebek na serwatce z suszoną śliwką i ziarnami amarantusa

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę krupczatkę.

  2. Dosypać mąkę razową.

  3. Dodać jeszcze mąkę żytnią.

  4. Na suchą patelnię wsypać słonecznik.

  5. Dosypać czarny sezam i razem uprażyć.

  6. Uprażone ziarna przesypać do miski z mąkami i dokładnie wymieszać.

  7. Dosypać ziarna amarantusa .

  8. Dokładnie razem wszystko wymieszać drewnianą łyżką.

  9. Wsypać łyżkę soli i wymieszać.

  10. Wsypać łyżkę cukru i ponownie wymieszać.

  11. Dodać świeże pokruszone drożdże, cały czas mieszać łyżką drewnianą.

  12. Wlać do zawartości miski serwatkę oraz wodę.

  13. Dosypać śliwki suszone i wymieszać.

  14. Odstawić ciasto na 20 minut do wyrośnięcia.

  15. Po tym czasie ciasto odgazować. Przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.

  16. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze przez 35 minut.

  17. Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KatarzynaM 22 marca 2016 Oj z chęcią bym spróbowała takiego chlebka :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń