Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny chlebek, o bardzo ciekawym smaku.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31000
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3676
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5349
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31000
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3676
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5349
Składniki
Do rozkruszonych drożdży dodajemy ciepłe mleko szczyptę soli i mąkę robimy zaczyn, zostawiamy by ruszył. Do zaczynu dodajemy mąkę, sól, jajka, dobrze wyrabiamy. Ciasto się klei więc musimy podsypywać mąki, zostawiamy by podrosło. U mnie mrożona włoszczyzna w słupkach, którą podsmażmy na maśle dodając pokrojone, pieczarki. Przykrywamy i dusimy do miękkości. Ser kroimy w kostkę (można użyć sera fety) , paprykę również, dodajemy do chleba razem z przestudzonymi warzywami. Doprawiamy do smaku pieprzem i suszonymi ziołami możemy dodać również świeże.
Wyrabiamy jeszcze raz ciasto, podsypując mąką. Wkładamy chlebek do foremki keksowej (30 cm), wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, przykrywamy i czekamy by trochę ruszył (ok. 10 minut), wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach. A potem po wystygnięciu zajadamy z ulubionymi dodatkami.