Do góry

Śniadania Przepis na:

Chlebek z warzywami.

Chlebek z warzywami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 9154

Dodano:

Odsłon: 1410

Smaczny chlebek, o bardzo ciekawym smaku.

Składniki

  • 50 g drożdży świeżych
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 450
  • sól, szczypta cukru
  • 50 g masła
  • 200 g mieszanki warzywnej
  • 4 średnie pieczarki
  • 130 g sera sałatkowo- kanapkowego solankowego
  • ćwiartka papryki czerwonej
  • ulubione suszone zioła
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Chlebek z warzywami.

Przygotowanie

  1. Do rozkruszonych drożdży dodajemy ciepłe mleko szczyptę soli i mąkę robimy zaczyn, zostawiamy by ruszył. Do zaczynu dodajemy mąkę, sól, jajka, dobrze wyrabiamy. Ciasto się klei więc musimy podsypywać mąki, zostawiamy by podrosło.
    U mnie mrożona włoszczyzna w słupkach, którą podsmażmy na maśle dodając pokrojone, pieczarki. Przykrywamy i dusimy do miękkości. Ser kroimy w kostkę (można użyć sera fety) , paprykę również, dodajemy do chleba razem z przestudzonymi warzywami. Doprawiamy do smaku pieprzem i suszonymi ziołami możemy dodać również świeże.

  2. Wyrabiamy jeszcze raz ciasto, podsypując mąką. Wkładamy chlebek do foremki keksowej (30 cm), wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, przykrywamy i czekamy by trochę ruszył (ok. 10 minut), wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach.
    A potem po wystygnięciu zajadamy z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 16 lutego 2014 ciekawy przepis, z takimi składnikami pewnie jest smaczny. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 15 lutego 2014 jestem bardzo zaintrygowana jego smakiem, ale musi być pyszny ! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 15 lutego 2014 Pięknie wyrośnięty, gratuluję pomysłu :)
Do takiego chlebka wystarczy mi samo masełko :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Europa112 15 lutego 2014 Bardzo odważne połączenie składników.
Ciekawi mnię jeszcze jakiego typu mąki pszennej trzeba użyć.
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń