Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli chcecie urozmaicić rodzinne imprezy czy grille, to koniecznie wypróbujcie przepis na ten chlebek. Pyszny, puszysty, łatwy w przygotowaniu z dodającym mu charakteru ziołowym masełkiem. Robi się go ekspresowo, więc nawet możecie o zrobić na śniadanie
Cebulę i czosnek obieramy, przekładamy wraz z umytą i osuszoną natką do malaksera i miksujemy razem, aż składniki się rozdrobnią. Dodajemy masło i jeszcze chwilkę miksujemy razem.
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem - można użyć robota - aż powstanie elastyczne ciasto, które nie będzie lepiło się do rąk.
Ciasto wyciągamy z miski, wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30x40 cm i grubości ok. 0,5 cm.
Ciasto smarujemy masłem ziołowym zostawiając ok. 1 cm brzegi.
Ciasto kroimy w poprzek na ok. 5 cm pasy i zwijamy je w harmonijkę, a następnie wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. W tym czasie zostawiamy chlebek do lekkiego podrośnięcia.
Gdy piekarnik się nagrzeje, wkładamy do niego formę z chlebkiem i pieczemy przez 30-35 minut. U mnie wystarczyło 30 minut.
Smacznego! :-)
Sałatka na ciepło z kaszą jaglaną, to świetne danie o każdej porze dnia. Jest...
Odsłon: 7
Wiosna to czas, kiedy stęsknieni po zimowych mrozach, chętniej sięgamy po wa...
Odsłon: 4406
Zdrowe placuszki z warzyw pieczone w piekarniku. Miękkie w środku i chrupiące...
Odsłon: 2010
Czasem do obiadu podaję kiszonego ogórka – tak prosto ze słoika, ale znacznie...
Odsłon: 8589
Sałatka na ciepło z kaszą jaglaną, to świetne danie o każdej porze dnia. Jest...
Odsłon: 7
Wiosna to czas, kiedy stęsknieni po zimowych mrozach, chętniej sięgamy po wa...
Odsłon: 4406
Zdrowe placuszki z warzyw pieczone w piekarniku. Miękkie w środku i chrupiące...
Odsłon: 2010
Czasem do obiadu podaję kiszonego ogórka – tak prosto ze słoika, ale znacznie...
Odsłon: 8589
Składniki
Cebulę i czosnek obieramy, przekładamy wraz z umytą i osuszoną natką do malaksera i miksujemy razem, aż składniki się rozdrobnią. Dodajemy masło i jeszcze chwilkę miksujemy razem. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem - można użyć robota - aż powstanie elastyczne ciasto, które nie będzie lepiło się do rąk. Ciasto wyciągamy z miski, wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30x40 cm i grubości ok. 0,5 cm. Ciasto smarujemy masłem ziołowym zostawiając ok. 1 cm brzegi. Ciasto kroimy w poprzek na ok. 5 cm pasy i zwijamy je w harmonijkę, a następnie wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. W tym czasie zostawiamy chlebek do lekkiego podrośnięcia. Gdy piekarnik się nagrzeje, wkładamy do niego formę z chlebkiem i pieczemy przez 30-35 minut. U mnie wystarczyło 30 minut. Smacznego! :-)
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Pszenny chleb z oliwkami
Pieczywo
Chałka drożdżowa
Pieczywo
chleb ziemniaczany
Pieczywo
Szybki chlebek pszenno-żytni
Pszenny chleb z oliwkami
Bardzo dobry polecam do pracy i szkoły
Odsłon: 45
Chałka drożdżowa
Ciasto drożdżowe nigdy mi się nie znudzi. Oto jedna z wersji do spałaszowania.
Odsłon: 114