Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
idealna na Wielkanoc lub śniadanko po imprezie:)
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 132
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 748
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 361
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 132
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 748
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 361
Składniki
Najpierw przygotowujemy wywar: wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ziele i listek, kurkumę i imbir - po szczypcie. Gotujemy 10 min.
Dodajemy chrzan - na początek ok. 2 łyżek - w zależności od porcji, jaką chcemy przygotować, można zacząć od jednej:) Po chwili dokładamy białą kiełbaskę - pilnujemy, żeby zupka już nie wrzała - następne 10 min.
Dodajemy vegetę lub kostkę rosołową - w zależności od upodobań. Jeśli robimy zupkę na 1 lub 2 osoby, kostki radzę nie dawać, bo może bardzo zdominować smak.
Teraz przyszedł czas na próbę. Zupka ma nam smakować, więc dodajemy jeszcze tyle chrzanu ile potrzeba naszym kubkom smakowym, soli i przeprzu oraz innych przypraw, które lubimy. Ja zawsze dorzucam jeszcze jakieś suszone ziółka - np. tymianek (bardzo lubię) - ale z rozwagą:)
W przepisie na chrzanówkę najlepsze jest to, że tworzymy go sami: podstawą jest biała kiełbasa i chrzan. Jeśli lubimy, możemy zabielić śmietaną lub zagęścić mąką.
Smacznego:)