Do góry

Śniadania Przepis na:

Ciasto drożdżowe z czekoladową pierzynką

Przepis dnia 2010-03-14
Ciasto drożdżowe z czekoladową pierzynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 800

Dodano:

Odsłon: 12592

Świetne na sobotnie lub niedzielne śniadanie. Do tego kakao lub kawa z mlekiem... Mmmmm... Palce lizać!

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • drożdże, 100 g
  • mleko, 1 szkl.
  • cukier, 1 szkl
  • cukier waniliowy, 1 opak.
  • roztopione masło, 100 g
  • mąka, 500 g
  • żóltka, 4
  • wiśniówka, 1 łyżka
  • rodzynki, do smaku
  • sól, szczypta
  • Pierzynka czekoladowa: :)
  • maka, 3/4 szkl.
  • cukier wan., 1 opak
  • cukier kryształ, 2/3 szkl.
  • kakao, 1/4 szkl.
  • masło, 1/3 kostki
  • kawałki czekolady gorzkiej, do smaku
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto drożdżowe z czekoladową pierzynką

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy jedną łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko i 100 g mąki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy w ciepłe miejsce, uprzednio przykrywając rozczyn ściereczką, aż podwoi objętość.

  2. Kiedy rozczyn rośnie, ucieramy żółtka z całym pozostałym cukrem, dodajemy łyżkę wiśniówki i szczyptę soli. Rozczyn powinien już być gotowy, wlewamy do niego żółtka, mieszamy, dodajemy mąkę i roztopione masło i wyrabiamy, a w trakcie tej czynności dosypujemy mąki aż ciasto będzie odpowiedniej gęstości (nie za rzadkie, ale też nie zbyt gęste - żeby dało się formować). Dobrze wyrobione ciasto będzie się odrywało od miski. Na koniec dodajemy rodzynki i jeszcze wyrabiamy, żeby się połączyły z ciastem.

  3. Ciasto wkładamy do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Teraz możemy zając się naszą czekoladową pierzynką. Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy i kryształ, kakao, kawałeczki czekolady i masło. Szybko łączymy składniki, formując grudki (nie wolno wyrabiać!), wysypujemy je gęsto na przygotowane ciasto drożdżowe.

  4. Po godzinie, kiedy ciasto już wyrośnie wkładamy je do piekarnika na 170C i pieczemy przez 40 min. Smacznego! Marzec 2010r.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ilia 20 marca 2013 tak jak napisałam w przepisie, ja jeszczę mąkę dosypuję "na oko" i sumarycznie jest jej więcej :) pozdrawiam!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Teklunia 20 marca 2013 Myślę, że 100 g drożdży na 500 g mąki to stanowczo za dużo i będzie bardzo czuć te drożdże. Lubię ciasto drożdżowe i upiekę je z tego przepisu ale z mniejszą ilością drożdży

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 14 marca 2010 Bardzo fajny pomysł na pierzynkę. Kiedyś wykorzystam. Pozdrawiam!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 12 marca 2010 Faktycznie warto zachować przepis na "pierzynkę."Do ulubionych.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilia 12 marca 2010 Można również nie dodawać kawałków czekolady, wtedy pierzynka robi się bardziej chrupiąca :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 12 marca 2010 Szczególnie ta pierzynka mnie kusi ;) Smakowicie wygląda na drożdżowym cieście... Przepis na pierzynkę przyda mi się również do innych ciast :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń