Do góry

Śniadania Przepis na:

Congee z kaszy jaglanej

Congee z kaszy jaglanej

Autor:

Przepisów i artykułów: 314 Ocena: 3448

Dodano:

Odsłon: 852

Ugotowałam congee z kaszy jaglanej. No bo wiecie – wiosna, oczyszczanie, odkwaszanie organizmu i tak dalej. O tym, że kasza jaglana jest bardzo dobrym źródłem organicznego krzemu, a przy tym działa zasadotwórczo, pewnie wszyscy już wiedzą. Tradycyjnie congee gotuje się z ryżu, a nie z kaszy jaglanej. A moje jest jaglane, a nie ryżowe.

Składniki

  • 1 miarka kaszy jaglanej
  • 6 miarek wody
  • szczypta dobrej, nierafinowanej soli dla uzupełnienia minerałów
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną wypłukać oraz przelać na sicie gorącą wodą, aby pozbawić ją goryczki.

  2. Wrzucić do garnka z odpowiednią ilością wrzątku i szczyptą soli. Gotować na maleńkim ogniu przez około 6 godzin, aż rozpadnie się na białawy kleik. Można zamieszać od czasu do czasu, ale nie jest to konieczne, jeśli kaszę gotuje się w garnku z grubym dnem. Takie congee z kaszy jaglanej można podawać nawet półrocznym maluchom. Starszym dzieciom i dorosłym również służy doskonale. W lodówce można przechowywać przez kilka dni.

  3. Congee jaglane to bardzo zdrowy, odkwaszający i lekkostrawny pokarm, jednak - mało atrakcyjny, zapraszam więc do następnego wpisu, gdzie pokazuję, jak można przygotować smacznyny koktajl z użyciem jaglanego kleiku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń