Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ugotowałam congee z kaszy jaglanej. No bo wiecie – wiosna, oczyszczanie, odkwaszanie organizmu i tak dalej. O tym, że kasza jaglana jest bardzo dobrym źródłem organicznego krzemu, a przy tym działa zasadotwórczo, pewnie wszyscy już wiedzą. Tradycyjnie congee gotuje się z ryżu, a nie z kaszy jaglanej. A moje jest jaglane, a nie ryżowe.
Przedstawiam pomysł na odmienione mielone.. Do dania dodałam czubrycę, charak...
Odsłon: 5742
Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
Odsłon: 14902
Przedstawiam pomysł na odmienione mielone.. Do dania dodałam czubrycę, charak...
Odsłon: 5742
Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
Odsłon: 14902
Składniki
Kaszę jaglaną wypłukać oraz przelać na sicie gorącą wodą, aby pozbawić ją goryczki.
Wrzucić do garnka z odpowiednią ilością wrzątku i szczyptą soli. Gotować na maleńkim ogniu przez około 6 godzin, aż rozpadnie się na białawy kleik. Można zamieszać od czasu do czasu, ale nie jest to konieczne, jeśli kaszę gotuje się w garnku z grubym dnem. Takie congee z kaszy jaglanej można podawać nawet półrocznym maluchom. Starszym dzieciom i dorosłym również służy doskonale. W lodówce można przechowywać przez kilka dni.
Congee jaglane to bardzo zdrowy, odkwaszający i lekkostrawny pokarm, jednak - mało atrakcyjny, zapraszam więc do następnego wpisu, gdzie pokazuję, jak można przygotować smacznyny koktajl z użyciem jaglanego kleiku.