Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 2453
Dodano: 10.09.2018
Odsłon: 6936
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
• Pokruszone drożdże mieszamy z wodą (200 ml) oraz łyżką cukru i odstawiamy aż zaczną się pienić
• Do dużej miski dodajemy: mąkę, jedno jajko, pokruszone masło, mleko w proszku, sól, dwie łyżki cukru oraz rozrobione drożdże
• Całość mieszamy a następnie zaczynamy wyrabiać ciasto przez kilka minut
• Jeśli ciasto będzie za suche dodajemy niewielką ilość wody
• Wyrobione ciasto powinno być gładkie, miękkie i elastyczne
• Następnie ciasto przekładamy w ciepłe miejsce i pozwalamy mu wyrosnąć przez około 30 minut
• Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje po około 50 gramów i formujemy z nich bułeczki które układamy na blacie pokrytym papierem
• Pomiędzy kolejnymi porcjami zostawiamy przerwę około 1 cm tak aby podczas pieczenia boki się połączyły i powstało jak najmniej skórki
• Przygotowanym porcją pozwalamy jeszcze wrosnąć przez około 30 minut
• Tuż przed pieczeniem smarujemy wierzch bułeczek roztopionym masłem
• Bułeczki pieczemy w piekarniku nastawionym na 200° bez termoobiegu przez około 15 minut
• Bułki wyciągamy gdy zaczną nabierać brązowego koloru
• Po wyjęciu z piekarnika bułki ponownie smarujemy roztopionym masłem
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)