Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 274
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 260
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 244
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 359
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 274
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 260
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 244
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 359
Składniki
Przygotowujemy rozczyn. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki (20g), mieszamy i zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia. Do miski wbijamy jajko, dodajemy wyrośnięty rozczyn, sól i mąkę. Wyrabiamy ciasto ręcznie, aż będzie jednolite. Zostawiamy pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyciągamy ciasto na blat, dzielimy na 10 części i formujemy bułki. Układamy na blaszce, na papierze do pieczenia. Zostawiamy je jeszcze na 45 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 20 minut, aż będą rumiane. Z podanych proporcji wychodzi 10 bułek. Jedna bułeczka 145 Kcal