Do góry

Śniadania Przepis na:

Długie bułki z czarnuszką

Długie bułki z czarnuszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 484 Ocena: 4924

Dodano:

Odsłon: 371

Czarnuszka to zdrowy dodatek do domowego pieczywa, dlatego taki wypiek zawsze warto samemu wykonać ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • drożdże świeże 70 g
  • miód płynny 1 łyżka
  • mleko 320 g
  • mąka pszenna 1200 g
  • sól morska 2 łyżki
  • masło 80 g
  • woda ciepła 400 ml
  • czarnuszka 6 łyżek
  • Na wierzch :
  • żółtko 1 szt
  • mleko 1-2 łyżki
  • czarnuszka 1-2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Długie bułki z czarnuszką

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z miodem. Dodać kilka łyżek mąki i ciepłej wody, wymieszać i pozostawić na kilka minut. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym stopione masło i czarnuszkę, wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

  2. Następnie podzielić na równe części ( u mnie 4 szt), uformować długie bułki i przenieść na papier do pieczenia, pozostawić do napuszenia. Następnie posmarować wierzch żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać czarnuszką. Piec w temp. 210 stopni przez ok. 20-30 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń