Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na idealny początek dnia eksperci do spraw żywienia polecają müsli z chrupiącą granolą. Mieszanka płatków zbożowych i orzechów to jedna z najpopularniejszych przekąsek śniadaniowych na świecie i do tego zdrowa, pożywna i smaczna. Produkowane przemysłowo mieszanki müsli zwykle zawierają zbyt dużo cukru, tłuszczu i dodatków. Domowa granola nie wymaga wszystkich tych dodatków i jest również bardzo łatwa do wykonania. Na zapas przyrządzona granola przechowuje się w słoikach przez kilka tygodni i świetnie smakuje w müsli, jako dodatek do deserów lub jako chrupiąca przekąska.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6343
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6343
Składniki
* Mozna dowolnie zmieniac rodzaj i ilosc skladników do domowej granoli. Mieszanka zależy od naszego gustu i portfela. Podstawa sa platki owsiane. Powinny stanowic co najmniej jedna trzecia masy i sa niedrogie. Oprócz podanych przeze mnie skladników do granoli nadaja sie równiez orzechy wloskie, orzechy laskowe lub wiórki kokosowe.
Wsypac do miski platki owsiane, pestki, nasiona, migdaly, orzechy, sezam i siemie lniane.
Dodac syrop klonowy i oliwe z oliwek. Blache wylozyc papierem do pieczenia i ulozyc na nim dosyc cienka warstwe. Piec w temp 140-160° C ok. 20-30 minut, pilnujac, aby granola nie byla zbyt ciemna, gdyz wtedy staje sie gorzka. Skladniki przekrecic co najmniej raz na druga strone. Po upieczeniu schlodzic i delikatnie pokruszyc.
Wymieszac jogurt kokosowy z odrobina syropu klonowego i ziarnami wanilii. Umyc i osuszyc owoce. Wlac troche jogurtu do plytkiej miseczki i ulozyc na nim porcje granoli i owoce.
Podawac udekorowane drobnymi listkami bazylii.
Reszte granoli przechowywac w szczelnym sloiku.