Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ricotta jest bardzo delikatnym, wręcz puszystym serem o słodkim (może być lekko kwaskowym) smaku. Po wyprodukowaniu sera podpuszczkowego pozostaje nam serwatka. Jest ona bardzo wartościowym produktem, gdyż zawiera białka tzw. Serwatkowe (m.in. odpornościowe). Serwatkę możemy zagospodarować na wiele sposobów: nadaje się do picia oraz do produkcji sera ricotta. Nazywamy go serem zwarowym gdyż w procesie produkcji się go warzy (jak warzy się piwo). W celu uzyskania większej ilości sera (z serwatki samej uzyskamy łyżeczkę od herbaty) dodajemy mleko w ilości ok. 20% lub więcej (uzyskamy więcej sera). Całość musimy też trochę zakwasić.
Takie łódeczki ziemniaczane przygotowałam do kotletów z karczku. Tak przygoto...
Odsłon: 70
Paella to prawdopodobnie najpopularniejsze danie hiszpańskie, zwłaszcza w Wal...
Odsłon: 10266
Smaczna, zdrowa, prosta i szybka w wykonaniu sałatka. Wyśmienita jako przysta...
Odsłon: 126
Takie łódeczki ziemniaczane przygotowałam do kotletów z karczku. Tak przygoto...
Odsłon: 70
Paella to prawdopodobnie najpopularniejsze danie hiszpańskie, zwłaszcza w Wal...
Odsłon: 10266
Smaczna, zdrowa, prosta i szybka w wykonaniu sałatka. Wyśmienita jako przysta...
Odsłon: 126
Składniki
1. Serwatkę (pozostałą po produkcji sera podpuszczkowego) połączyć z mlekiem i podgrzewać do temperatury 50-60 st. C.
2. Dodać kwasek (sok) i gotować jeszcze ok. 5 minut ciągle mieszając aby serwatka się nie przypaliła.
3. Ostrożnie przelać ricottę na sitko aby ociekła.
4. Gotowy serek można jeść od razu (jak ostygnie!) lub przechowywać w lodówce przez kilka dni.