Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowa Ricotta

Domowa Ricotta

Autor:

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 1373

Dodano:

Odsłon: 543

Ricotta jest bardzo delikatnym, wręcz puszystym serem o słodkim (może być lekko kwaskowym) smaku. Po wyprodukowaniu sera podpuszczkowego pozostaje nam serwatka. Jest ona bardzo wartościowym produktem, gdyż zawiera białka tzw. Serwatkowe (m.in. odpornościowe). Serwatkę możemy zagospodarować na wiele sposobów: nadaje się do picia oraz do produkcji sera ricotta. Nazywamy go serem zwarowym gdyż w procesie produkcji się go warzy (jak warzy się piwo). W celu uzyskania większej ilości sera (z serwatki samej uzyskamy łyżeczkę od herbaty) dodajemy mleko w ilości ok. 20% lub więcej (uzyskamy więcej sera). Całość musimy też trochę zakwasić.

Składniki

  • Serwatka ok. 1,7 litra (pozostałej po produkcji sera z 2 litrów mleka)
  • Tłuste mleko (3,2%) ok. 0,3-0,5 l
  • łyżeczka kwasku cytrynowego (lub askorbinowego) lub sok z 1 cytryny (ewentualnie 2-3 łyżki octu winnego )
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowa Ricotta

Przygotowanie

  1. 1. Serwatkę (pozostałą po produkcji sera podpuszczkowego) połączyć z mlekiem i podgrzewać do temperatury 50-60 st. C.

  2. 2. Dodać kwasek (sok) i gotować jeszcze ok. 5 minut ciągle mieszając aby serwatka się nie przypaliła.

  3. 3. Ostrożnie przelać ricottę na sitko aby ociekła.

  4. 4. Gotowy serek można jeść od razu (jak ostygnie!) lub przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń