Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ricotta jest bardzo delikatnym, wręcz puszystym serem o słodkim (może być lekko kwaskowym) smaku. Po wyprodukowaniu sera podpuszczkowego pozostaje nam serwatka. Jest ona bardzo wartościowym produktem, gdyż zawiera białka tzw. Serwatkowe (m.in. odpornościowe). Serwatkę możemy zagospodarować na wiele sposobów: nadaje się do picia oraz do produkcji sera ricotta. Nazywamy go serem zwarowym gdyż w procesie produkcji się go warzy (jak warzy się piwo). W celu uzyskania większej ilości sera (z serwatki samej uzyskamy łyżeczkę od herbaty) dodajemy mleko w ilości ok. 20% lub więcej (uzyskamy więcej sera). Całość musimy też trochę zakwasić.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3780
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 623
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3815
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 715
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3780
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 623
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3815
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 715
Składniki
1. Serwatkę (pozostałą po produkcji sera podpuszczkowego) połączyć z mlekiem i podgrzewać do temperatury 50-60 st. C.
2. Dodać kwasek (sok) i gotować jeszcze ok. 5 minut ciągle mieszając aby serwatka się nie przypaliła.
3. Ostrożnie przelać ricottę na sitko aby ociekła.
4. Gotowy serek można jeść od razu (jak ostygnie!) lub przechowywać w lodówce przez kilka dni.