Śniadania Przepis na:
Domowa waniliowa chałka z kruszoną


Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 560
Dodano: 03.07.2018
Odsłon: 307
Składniki
- Składniki na jedną dużą lub dwie mniejsze chałki:
- 3 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej tortowej lub mąki pszennej
- 10 g drożdży suchych lub 20 g świeżych
- 250 ml letniego mleka 3,2%
- 1 duże jajko
- 60 g drobnego cukru do wypieków
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 60 g roztopionego masła 82%
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
- Kruszonka:
- 5 płaskich łyżek mąki orkiszowej tortowej lub mąki pszennej
- 25-30 g miękkiego masła 82%
- 2 łyżki cukru
- 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
CHAŁKA:
1. Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw zrób rozczyn).
2. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto pod koniec dodając roztopione masło.
3. Gdy ciasto będzie miękkie i elastyczne uformuj z niego kulę, włóż do miski oprószonej mąką.
4. Odstaw w ciepłe miejsce, przykryj lnianą ściereczką lub po prostu folią spożywczą do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
5. Po tym czasie ciasto ponownie wyrób, podziel na 4 równe części.
6. Każdy z czterech kawałków ciasta zroluj w wałek i uformuj chałkę.
7. Ułóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Przykryj lnianą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
9. Przed pieczeniem posmaruj jajkiem roztrzepanym z dwoma łyżkami mleka.
10. Posyp kruszonką.
11. Piecz około 30-35 minut w temperaturze 180°C. Dwie mniejsze chałki piecz około 25-30 minut. Studź na kratce.
12. Smacznego :-)
* Kruszonka - wszystkie składniki wyrób między palcami na kruszonkę.
Komentarze do przepisu (0)