Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowa wędlina z łopatki

Domowa wędlina z łopatki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2332 Ocena: 51871

Dodano:

Odsłon: 33227

Mój pierwszy wyrób i z pewnością nie ostatni. Test urządzenia wypadł pomyślnie. Idealna wędlina na kanapki.

Składniki

  • 900 g łopatki wieprzowej
  • czubata łyżeczka soli
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • 5 suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki zimnej wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowa wędlina z łopatki

Przygotowanie

  1. Łopatkę płuczemy ,połowę mięsa kroimy w drobną kostkę ,drugą połowę mielimy razem z pomidorami i czosnkiem .Całość mieszamy z przyprawami ,dodajemy wodę i żelatynę. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy ręką. Miskę z mięsem zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 8 godzin.
    Mięso przekładamy do worka foliowego ,wkładamy do szynkowara i zamykamy. Całość gotujemy w wodzie przez około 50 min w temperaturze 75°C.
    Szynkowar wyjmujemy z wodnej kąpieli ,studzimy i na całą noc wkładamy do lodówki. Rano wędlinę wyciągamy z urządzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

oldfork 10 listopada 2014 Szynkowar-świetna sprawa, też oczywiście robię w nim wędliny. Wędlina wygląda bardzo apetycznie.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 31 października 2014 To już chyba tylko ja nie mam takiego sprzętu :) A wędlinka super apetyczna :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 31 października 2014 Super! Można się delektować wędliną, która ma PRAWDZIWY smak. No i "wiem, co jem". Nie cierpię tych sklepowych wynalazków, które pomimo wymyślnych nazw smakują jak mydło.
Zaczyna mi ten szynkowar mocno chodzić po głowie.... :)))

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimiwiki 30 października 2014 Pycha, widzę , że szynkowary rządzą - pozdrawiam :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 30 października 2014 Arek, dawałeś zwykła sól czy sól peklową?
Fajnie i apetycznie wygląda :)
Również polecam szynkowar i zachęcam do robienia domowych wędlin, bo nie ma to jak własnoręcznie zrobiona, bez "dziwnych" składników :)
Odpowiedzi: 2 ▼

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń