Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowe bułki do burgerów

Domowe bułki do burgerów

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 444

Dodano:

Odsłon: 630

Pyszne, mięciutkie bułki do burgerów. Przepis i filmik krok po kroku na burgery znajdziesz na moim kanale YouTube. Serdecznie zapraszam.

Składniki

  • 500g mąki pszennej dwukrotnie przesianej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • 280ml letniego mleka
  • 60ml roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko +1 żółtko
  • •1 żółtko +1 łyżka wody
  • ziarna sezamu
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowe bułki do burgerów

Przygotowanie

  1. ROZCZYN:
    Do naczynia wsyp cukier i wkrusz drożdże. Wymieszaj kiedy drożdże zaczną się rozpuszczać dodaj 1 łyżkę mąki oraz 3 łyżki mleka. Dobrze wymieszaj rózgą, aż uzyskasz gęstą konsystencję. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15min.

  2. CIASTO WŁAŚCIWE:
    W misie umieść pozostałą mąkę i sól. Wymieszaj
    Zrób dołek i dodaj rozczyn, jajko+ 1 żółtko oraz mleko. Wyrabiaj na najniższych obrotach ok 15 minut. Pod koniec wlej rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrabiaj jeszcze ok 5min. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1h do podwojenia objętości.
    Żółto połącz z mlekiem i rozbełtaj.
    Ciasto wyłóż na posypany mąką blat, zagnieć kilka razy, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Podziel ciasto na 9 równych części (każda ok 98g). Uformuj bułeczki i połóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
    Piekarnik rozgrzej do 180°C.
    Bułeczki lekko spłaszcz dłonią. Posmaruj żółtkiem z mlekiem. Posyp sezamem i piecz ok 25 minut do lekkiego zrumienienia. Studź na kracie.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń