Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj proponuję smaczny chlebek wykonany z mąki pszennej i razowej, z dodatkiem prażonej cebulki.
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3840
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 986
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34230
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 573
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3840
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 986
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34230
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 573
Składniki
Zaczynamy od przygotowania rozczynu: Do kubka wkruszamy świeże drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i tyle letniej wody, by rozczyn miał konsystencję gęstej, kwaśnej śmietany.Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut by drożdże "ruszyły".
Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy, stopniowo dolewając letnią wodę. Ciasto nie powinno być ani za gęste ani za rzadkie. Odstawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką. Kiedy podwoi swoją objętość, "odgazowujemy", czyli zarabiamy jeszcze raz . Dodajemy prażoną cebulkę i olej. Jeszcze chwilę wyrabiamy aż ciasto wchłonie olej. Przekładamy do dwóch większych keksówek wysmarowanych olejem. Włączamy piekarnik na 240 stopni. Kiedy ciasto w foremkach urośnie, smarujemy roztrzepanym żółtkiem zmieszanym z 2 łyżkami mleka. Wstawiamy chlebki do piekarnika na 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, chlebki nakrywamy papierem do pieczenia by się za bardzo nie przypiekły i pieczemy jeszcze 40 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika, gorące chlebki smarujemy pędzlem zmoczonym w bardzo zimnej wodzie. Dzięki temu, chlebki łatwo dadzą się wyjąć z formy, skórka będzie miękka a jednocześnie chrupiąca. Taki chlebek najbardziej smakuje z masłem czosnkowym. ***Do tego ciasta możemy dodawać różne zioła i dodatki takie jak: ziarna słonecznika, dyni, kminek, czarnuszkę czy siemię, suszone pomidory, pokrojone oliwki itp.