Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj proponuję smaczny chlebek wykonany z mąki pszennej i razowej, z dodatkiem prażonej cebulki.
Wszyscy wiemy, że o prawdziwy smaczny chleb bardzo trudno. Kiedy zrobimy go s...
Odsłon: 23628
Wiele osób marzy o samodzielnym pieczeniu chleba, ale zniechęca je przekonani...
Odsłon: 59883
Pierogi z mięsem są smakowite i pożywne. Do ich samodzielnego gotowania może...
Odsłon: 1444
Smaczna , szybka i łatwa sałatka trzy składnikowa idealnie sprawdzi się na ró...
Odsłon: 2769
Puszyste, delikatne, nie za słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem to jeden z...
Odsłon: 98
Zupa meksykańska to bardzo szerokie pojęcie, pod którym kryje się najczęściej...
Odsłon: 1721
Pierogi z mięsem są smakowite i pożywne. Do ich samodzielnego gotowania może...
Odsłon: 1444
Smaczna , szybka i łatwa sałatka trzy składnikowa idealnie sprawdzi się na ró...
Odsłon: 2769
Puszyste, delikatne, nie za słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem to jeden z...
Odsłon: 98
Zupa meksykańska to bardzo szerokie pojęcie, pod którym kryje się najczęściej...
Odsłon: 1721
Składniki
Zaczynamy od przygotowania rozczynu: Do kubka wkruszamy świeże drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i tyle letniej wody, by rozczyn miał konsystencję gęstej, kwaśnej śmietany.Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut by drożdże "ruszyły".
Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy, stopniowo dolewając letnią wodę. Ciasto nie powinno być ani za gęste ani za rzadkie. Odstawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką. Kiedy podwoi swoją objętość, "odgazowujemy", czyli zarabiamy jeszcze raz . Dodajemy prażoną cebulkę i olej. Jeszcze chwilę wyrabiamy aż ciasto wchłonie olej. Przekładamy do dwóch większych keksówek wysmarowanych olejem. Włączamy piekarnik na 240 stopni. Kiedy ciasto w foremkach urośnie, smarujemy roztrzepanym żółtkiem zmieszanym z 2 łyżkami mleka. Wstawiamy chlebki do piekarnika na 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, chlebki nakrywamy papierem do pieczenia by się za bardzo nie przypiekły i pieczemy jeszcze 40 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika, gorące chlebki smarujemy pędzlem zmoczonym w bardzo zimnej wodzie. Dzięki temu, chlebki łatwo dadzą się wyjąć z formy, skórka będzie miękka a jednocześnie chrupiąca. Taki chlebek najbardziej smakuje z masłem czosnkowym. ***Do tego ciasta możemy dodawać różne zioła i dodatki takie jak: ziarna słonecznika, dyni, kminek, czarnuszkę czy siemię, suszone pomidory, pokrojone oliwki itp.
Przepisy Śniadania
Śniadania
Słodkie tosty francuskie z chałki
Śniadania
Smarowidło do chleba
Śniadania
Jak zrobić jajko w avocado?
Śniadania
Szakszuka à la caprese
Słodkie tosty francuskie z chałki
Świetna opcja na śniadanie lub kolację na słodko. Do tego szybkie i łatwe w p...
Odsłon: 26
Smarowidło do chleba
Smarowidło do chleba to domowa wersja pysznej pasty jajecznej z dodatkami. Mo...
Odsłon: 3811