Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowy chleb bez wyrabiania,zawsze wychodzi (z mąką pełnoziarnistą)

Domowy chleb bez wyrabiania,zawsze wychodzi (z mąką pełnoziarnistą)

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 6457

Dodano:

Odsłon: 1826

Witam Kochani, chyba wielu z Was zgodzi się, że domowy chleb, jego zapach rozchodzący się po całym domu to coś najlepszego na świecie :) Dziś właśnie przychodzę do Was z rewelacyjnym przepisem na bardzo łatwy i wspaniały chleb. Jest to jeden z moich najlepszych przepisów.

Składniki

  • Z podanych proporcji wychodzą dwa bochenki pieczone w keksówkach około 12x25cm
  • -500g mąki pszennej typ 650+trochę do podsypania -500g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000 -6 łyżek oleju
  • -1 łyżka soli -1,5 łyżki cukru -50g świeżych drożdży -750ml ciepłej wody
  • DODATKOWO -trochę mleka do posmarowania chleba -ziarna słonecznika
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski dajemy drożdże, cukier oraz ciepłą wodę. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży.


    Następnie dodajemy mąkę pszenną oraz pełnoziarnistą. Sól oraz olej-wszystko mieszamy chwilę łyżką do połączenia. Ma nam powstać gęste ciasto.

    Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
    Ciasto pięknie wyrośnie.


  2. Po tym czasie keksówki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Blat posypujemy obficie mąką i wykładamy na nią połowę ciasta, staramy się obtoczyć je lekko w mące i nadać podłużny kształt (ciasto jest klejące i dość luźne-ale takie ma być dzięki temu chleb pięknie wyrośnie i będzie puszysty.
    Ciasto wkładamy do keksówki. Tak postępujemy z druga połową.
    Następnie każdy chleb smarujemy lekko mlekiem i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy około 35 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół, chleby wkładamy do już nagrzanego piekarnika.

  3. Upieczone chleby wyciągamy jeszcze gorące z keksówek i stawiamy na kratce czy czymś innym by ostygły.I gotowe.
    Ten chleb jest na prawdę wspaniały, bardzo łatwy i zawsze wychodzi.
    Już dziś możesz mieć świeży i domowy chleb w kilka chwil.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń