Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 2559
Dodano: 01.02.2009
Odsłon: 5382
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Wsypujemy obie mąki do miski, drożdże i dokładnie mieszamy. Wlewamy wodę/mleko, sól i cukier. Miksujemy mieszadłami do zagniatania (świderki). Składniki powinny się dobrze połączyć, a ciasto lekko się kleić. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Przekładamy do prostokątnej blachy o wymiarach 11x35x7 cm i odstawiamy na 45 minut. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 st. C. Pięć minut przed pieczeniem wkładamy żaroodporne naczynie z wodą. Wkładamy chleb. Pieczemy 15 minut, a po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 180 stopni C. Wodę w naczyniu cały czas uzupełniamy. Jeśli chcemy mieć chrupiącą skórkę, to 10 minut przed zakończeniem pieczenia w piekarniku włączamy tylko górną grzałkę.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

annawk 29 października 2009Zgłoś do usunięcia
też robię w domu chleb, nie ma nic smaczniejszego i jeszcze te zapach y przy pieczeniu, buzia0 Kto głosował? | Odpowiedz