Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już trzeci rok wypiekam dwa razy w tygodniu swoje chleby. Zmieniam tylko dodatki. Czasami piekę chleb na samym zakwasie, czasami na zakwasie i drożdżach a bywa, że na samych drożdżach. Mój dzisiejszy chleb jest właśnie na samych drożdżach z dodatkiem suszonych ziół.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4691
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 85
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 320
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4691
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 85
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 320
Składniki
Mleko zmieszać z wodą. Podgrzać. Odstawić. Dodać drożdże i łyżeczkę cukru.Dokładnie rozmieszać. Do miski przesypać obie mąki, dodać sól i wlać rozmieszane mleko z wodą i drożdże. Jeśli ciasto jest za gęste- dolać letniej wody lub letniego mleka. Wyrabiać długo aż ciasto będzie odstawać od ręki. Dodać pozostałe przyprawy. Na samym końcu wbić całe jajka i wlać olej. Ponownie wyrabiać aż składniki się połączą. Odstawić na godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia. Zarobić ponownie. Przełożyć do dwóch szerszych keksówek. Przykryć i odstawić na 15 minut by ciasto ponownie wyrosło. Przed włożeniem do piekarnika, chleby posmarować roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem łyżki mleka. Piec przez 10 minut w temperaturze 240 stopni (góra-dół) a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 35 minut. Gorące chleby zaraz po wyjęciu z piekarnika, posmarować przy pomocy pędzla bardzo zimną wodą. Wtedy łatwo wyjmiemy je z form.Studzimy na kratce kuchennej.
Zamiast wyrabiać ciasto chlebowe ręcznie, można zrobić to w misie miksera przy pomocy haka. Jednak wolę ciasto wyrabiać ręcznie. Jest zdecydowanie lepsze.