Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już trzeci rok wypiekam dwa razy w tygodniu swoje chleby. Zmieniam tylko dodatki. Czasami piekę chleb na samym zakwasie, czasami na zakwasie i drożdżach a bywa, że na samych drożdżach. Mój dzisiejszy chleb jest właśnie na samych drożdżach z dodatkiem suszonych ziół.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2249
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1354
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 508
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3517
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1163
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2249
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1354
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 508
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3517
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1163
Składniki
Mleko zmieszać z wodą. Podgrzać. Odstawić. Dodać drożdże i łyżeczkę cukru.Dokładnie rozmieszać. Do miski przesypać obie mąki, dodać sól i wlać rozmieszane mleko z wodą i drożdże. Jeśli ciasto jest za gęste- dolać letniej wody lub letniego mleka. Wyrabiać długo aż ciasto będzie odstawać od ręki. Dodać pozostałe przyprawy. Na samym końcu wbić całe jajka i wlać olej. Ponownie wyrabiać aż składniki się połączą. Odstawić na godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia. Zarobić ponownie. Przełożyć do dwóch szerszych keksówek. Przykryć i odstawić na 15 minut by ciasto ponownie wyrosło. Przed włożeniem do piekarnika, chleby posmarować roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem łyżki mleka. Piec przez 10 minut w temperaturze 240 stopni (góra-dół) a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 35 minut. Gorące chleby zaraz po wyjęciu z piekarnika, posmarować przy pomocy pędzla bardzo zimną wodą. Wtedy łatwo wyjmiemy je z form.Studzimy na kratce kuchennej.
Zamiast wyrabiać ciasto chlebowe ręcznie, można zrobić to w misie miksera przy pomocy haka. Jednak wolę ciasto wyrabiać ręcznie. Jest zdecydowanie lepsze.