Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowy twaróg z ziadłego mleka

Domowy twaróg z ziadłego mleka

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 72

Dodano:

Odsłon: 6306

Poniżej przedstawiamy prosty przepis na domowy twaróg. Jest to tradycyjny przepis, który do tej pory wykorzystywany jest w naszych domach. Podstawą domowego twarogu jest zsiadłe mleko. Twaróg z tego przepisu jest zwarty, lekko wilgotny i delikatnie kwaskowy w smaku. Stanowi on naszą bazę do wszelkiego typu serników. Gości również często na naszym stole pod postacią gziku i innych specjałów.

Składniki

  • 2 l zsiadłego mleka (przepis na naszym profilu)
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowy twaróg z ziadłego mleka

Przygotowanie

  1. Zsiadłe mleko przełóż do garnka, staraj się przy tym nie rozdrobnić skrzepu.

    -jeżeli przygotowałaś zsiadłe mleko w garnku, w którym będziesz przygotowywała twaróg, pokrój skrzep w kostki 5 na 5 cm.

  2. Zacznij delikatnie podgrzewać skrzep do temperatury 36 – 39°C (mierz temperaturę w środku garnka). Najlepsza temperatura parzenia twarogu wynosi 38°C. Im niższa temperatura tym delikatniejszy będzie Twój twaróg. Serwatka podgrzewa się szybciej niż sam skrzep, dlatego ważne jest żeby mieszać i obserwować temperaturę.

  3. Staraj się utrzymać temperaturę (ok 38°C) przez 0,5 do 1 godziny.

  4. Odstaw całość do wystudzenia na 2-3 godziny.

  5. Przełóż kawałki skrzepu do chusty serowarskiej umieszczonej w sitku.

  6. Pozostaw do ocieknięcia.

  7. Po ocieknięciu możesz twaróg dodatkowo osuszyć prasując go. Wystarczy, że na owinięty w chustę twaróg położysz słoik napełniony wodą. Uzyskany twaróg będzie bardziej zwarty.

  8. Więcej przepisów na sery znajdziesz na naszej stronie pracowniaserow.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 13 marca 2017 Specjalnie zalogowałam się ...na twaróg z ZIADŁEGO MKLEKA...
a GDZIE TAKIE MLEKO ZZIADŁE?>>>>
Pozdrawiam:)
Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń