Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poniżej przedstawiamy prosty przepis na domowy twaróg. Jest to tradycyjny przepis, który do tej pory wykorzystywany jest w naszych domach. Podstawą domowego twarogu jest zsiadłe mleko. Twaróg z tego przepisu jest zwarty, lekko wilgotny i delikatnie kwaskowy w smaku. Stanowi on naszą bazę do wszelkiego typu serników. Gości również często na naszym stole pod postacią gziku i innych specjałów.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 131
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1593
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 335
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 131
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1593
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 335
Składniki
Zsiadłe mleko przełóż do garnka, staraj się przy tym nie rozdrobnić skrzepu. -jeżeli przygotowałaś zsiadłe mleko w garnku, w którym będziesz przygotowywała twaróg, pokrój skrzep w kostki 5 na 5 cm.
Zacznij delikatnie podgrzewać skrzep do temperatury 36 – 39°C (mierz temperaturę w środku garnka). Najlepsza temperatura parzenia twarogu wynosi 38°C. Im niższa temperatura tym delikatniejszy będzie Twój twaróg. Serwatka podgrzewa się szybciej niż sam skrzep, dlatego ważne jest żeby mieszać i obserwować temperaturę.
Staraj się utrzymać temperaturę (ok 38°C) przez 0,5 do 1 godziny.
Odstaw całość do wystudzenia na 2-3 godziny.
Przełóż kawałki skrzepu do chusty serowarskiej umieszczonej w sitku.
Pozostaw do ocieknięcia.
Po ocieknięciu możesz twaróg dodatkowo osuszyć prasując go. Wystarczy, że na owinięty w chustę twaróg położysz słoik napełniony wodą. Uzyskany twaróg będzie bardziej zwarty.
Więcej przepisów na sery znajdziesz na naszej stronie pracowniaserow.pl