Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowy twarożek

Domowy twarożek

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3024

Dodano:

Odsłon: 4674

Przepyszny twarożek własnej roboty. Kremowy, smakiem przypomina coś pomiędzy ricottą a mascarpone, lekko słodki. Bardzo polecam.

Składniki

  • litr świeżego mleka( z butelki, od rolnika, ale tylko nie z kartonu)
  • 500 g naturalnego jogurtu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko zagotować. Do gorącego dodać jogurt i śmietanę, zamieszać. Już nie gotować, ale trzymać w ciepłym( najlepiej na rozgrzanym palniku) miejscu. Teraz następuje warzenie się mleka, oddziela się serwatka i zbierają grudki. Ważne jest, żeby nie zdjąć garnka za wcześnie z ciepłego miejsca.

  2. Całość przecedzam całość przez lnianą sciereczkę nałożoną na drugi garnek. Można jeszcze dobrze wycisnąć zawartość ściereczki, ja lubię serek bardziej wilgotny, więc pozostawiam odrobinę serwatki. Gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń