Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Śniadania
  • Domowy żytni chleb na zakwasie
  • Śniadania
  • Przepis na

Domowy żytni chleb na zakwasie

15.08.2020 Odsłon: 13678
5.0 (34 oceny)

Przepis dnia: 26-08-2020

Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni

Napiszę, jak ja to robię. Nie twierdzę, że tak trzeba. Nie twierdzę nawet, że tak jest dobrze, ale jak ktoś mi powie, że jest źle… to nie musi jeść mojego chleba. Wydaje mi się, że wypracowałem optymalny sposób przygotowania chleba, najmniej pochłaniający uwagę i czas. Gdzieś w moje życie wplotłem również przygotowanie długorosnącego pieczywa. Da się zatem, a poniżej przedstawię, jak to zrobić. Efektem zrobienia chleba według tego przepisu są dwie keksówki (11 x 32) żytniego chleba po ok. 1 – 1,1 kg.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (5)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

marianna1289
marianna1289
Dania główne

Roladki z udka kurczaka

Dania główne Roladki z udka kurczaka

Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Rolady

Odsłon: 7529

do 15 min 15 min
10
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 251

do 15 min 15 min
4
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Owocowa moc

Ciasta Owocowa moc

Kruche i delikatne ciasto, różne owoce , sprawiają ,że zachwyca gości.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 296

do 30 min 30 min
3
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Wykwintna zapiekanka

Dania główne Wykwintna zapiekanka

Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Włoska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 2511

do 30 min 30 min
5
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Treściwa sałatka

Sałatki Treściwa sałatka

Doskonała do pracy na drugie śniadanie.

  • Wielkanoc
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 176

do 15 min 15 min
2
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

piersi indyka z dynią i porem

Dania główne piersi indyka z dynią i porem

Na zakończenie lata proponuję taki oto obiad. Składa się z piersi z indyka, p...

  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 171

do 30 min 30 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

marianna1289
marianna1289
Dania główne

Roladki z udka kurczaka

Dania główne Roladki z udka kurczaka

Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Rolady

Odsłon: 7529

do 15 min 15 min
10
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 251

do 15 min 15 min
4
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Owocowa moc

Ciasta Owocowa moc

Kruche i delikatne ciasto, różne owoce , sprawiają ,że zachwyca gości.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 296

do 30 min 30 min
3
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Wykwintna zapiekanka

Dania główne Wykwintna zapiekanka

Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Włoska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 2511

do 30 min 30 min
5
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Treściwa sałatka

Sałatki Treściwa sałatka

Doskonała do pracy na drugie śniadanie.

  • Wielkanoc
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 176

do 15 min 15 min
2
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

piersi indyka z dynią i porem

Dania główne piersi indyka z dynią i porem

Na zakończenie lata proponuję taki oto obiad. Składa się z piersi z indyka, p...

  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 171

do 30 min 30 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Śniadania
Smaker
Domowy żytni chleb na zakwasie
Autor:
Facet_w_kuchni
> 60 min
5-6 osób

Składniki

  • Składniki na zaczyn:
  • 550 - 580 g zakwasu żytniego
  • ok. 500 ml letniej wody
  • 150 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 350 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • Szczypta suszonych drożdży (opcjonalnie)
  • .
  • Składniki na chleb:
  • Uzyskany zaczyn
  • 150 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 350 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 łyżki oleju
  • ok. 500 ml letniej wody (ja używam maślanki lub serwatki)
  • ulubione ziarna
  • kawałek margaryny do wysmarowania keksówek
Sposób przygotowania:
1

2 dni przed pieczeniem zakwas należy dokarmić. Jeśli długo stał w lodówce należy wyjąć go z lodówki i pozwolić mu się ogrzać do temperatury pokojowej. Następnie dokarmić. Możemy dodać odrobinę suszonych drożdży, a następnie 4 łyżki mąki żytniej razowej i 4 łyżki letniej wody. Przemieszać. Wieczorem tego samego dnia należy dokarmić go ponownie (można dokarmić go tym razem 5 łyżkami mąki i 5 wody). Czynności powtórzyć następnego dnia. Tak przygotowany zakwas „udźwignie” każdy chleb. Powinno go wtedy być w słoiku ok. 550 – 580 g.Jeśli robiliście swój pierwszy zakwas według mojego przepisu https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-zakwas-na-zytni-chleb,182806,facet-w-kuchni.html i macie pełny słoik, to powyższe działania pomijacie.

2

Kolejnym etapem jest przełożenie zakwasu do dużej miski. Dodajemy obie mąki oraz letnią wodę. Jeśli dodamy pół łyżeczki suszonych drożdży możemy skrócić czas wyrastania o połowę. Mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką). Uzyskana masa powinna mieć gęstość śmietany. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 6 do 12 godzin (w zależności od tego czy dodaliśmy suszone drożdże). Po tym czasie z zaczynu należy odłożyć 3 łyżki do słoika na następny chleb. Zakręcić i włożyć do lodówki. Z reszty zaczynu robimy chleb.

3

Przed przygotowaniem samego chleba do niedużego garnka z wodą wstawiamy słoik z naszą maślanką lub serwatką. Jeśli używamy wody to możemy ostudzić przegotowaną wcześniej w czajniku. Kiedy nasz płyn będzie miał temperaturę pokojową przystępujemy do przygotowania chleba. Najpierw do słoika z maślanką dodajemy łyżkę miodu i rozpuszczamy. Do miski z zaczynem wsypujemy obie mąki, dodajemy olej i wlewamy maślankę z miodem. Mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Następnie dodajemy sól i ulubione ziarna. Ile? Ile dusza zapragnie. Ale nie przesadzajmy bo ciasto będzie za ciężkie… Osobiście dodaję po garści łuskanych pestek słonecznika, dyni, sezamu, siemienia lnianego i pół garści chia czyli szałwii hiszpańskiej. Mieszamy, ciasto ma być „luźne” – ale z łyżki powinno „spadać”, a nie się „przelewać”. Następnie przekładamy do dwóch keksówek wysmarowanych wcześniej margaryną. Wierzch wyrównujemy łyżką zmoczoną w zimnej wodzie. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (ciasto będzie wyrastać ok. 1,5 – 3.5 godziny).

4

Mamy czas dla siebie. Kawka, herbatka, co kto woli…

5

Kiedy ciasto wyrośnie równo z krawędziami keksówek włączamy piekarnik i nagrzewamy do temperatury 230 ºC. Przed samym włożeniem chleba do piekarnika spryskujemy wodą wierzch ciasta. Również piekarnik zaparowujemy wodą z rozpylacza do kwiatków. Pieczemy, przez około 25 minut (bez termoobiegu, funkcja „góra – dół”). Następnie ponownie zaparowujemy piekarnik, zmniejszamy temperaturę do 200 ºC i pieczemy kolejne 35 minut. Gdyby bochenki zaczęły się zbyt mocno przypiekać można przykryć wierzch kawałkiem folii aluminiowej. Reszta czynności zależy od piekarnika. Każdy jest inny. Jeśli wyjęte z keksówek chlebki przy lekkim stukaniu w spód wydają głuchy odgłos to wyjmujemy je na kratkę. Jeśli po tym czasie spód chlebów nie będzie jeszcze dopieczony (tak jest u mnie), to należy wyjąć je z keksówek i włożyć z powrotem, spodem do góry. Następnie włożyć do piekarnika na kolejne 15 minut, tym razem wybierając grzanie od góry, Po upieczeniu chleb od razu wyjąć z formy na kratkę, spryskać wierzch wodą, aby powstała chrupiąca skórka i studzić przykryty ściereczką. Ważne!!! Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu, inaczej zrobi się zakalec!!!

6

P.S. Ten chleb można zrobić również w innych wariantach smakowych. Można zrezygnować z ziaren. Zamiast ziaren można dodać suszoną żurawinę lub zioła i suszone pomidory. Taka odmiana, co jakiś czas, jest wskazana.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki