Smaker
Dodaj przepis
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Śniadania
  • Domowy żytni chleb na zakwasie
  • Śniadania
  • Przepis na
Odsłon: 11744 15.08.2020

Domowy żytni chleb na zakwasie

Przepis dnia: 26-08-2020

> 60 min
>60 min
5-6 osób
5-6 os.
Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni

Napiszę, jak ja to robię. Nie twierdzę, że tak trzeba. Nie twierdzę nawet, że tak jest dobrze, ale jak ktoś mi powie, że jest źle… to nie musi jeść mojego chleba. Wydaje mi się, że wypracowałem optymalny sposób przygotowania chleba, najmniej pochłaniający uwagę i czas. Gdzieś w moje życie wplotłem również przygotowanie długorosnącego pieczywa. Da się zatem, a poniżej przedstawię, jak to zrobić. Efektem zrobienia chleba według tego przepisu są dwie keksówki (11 x 32) żytniego chleba po ok. 1 – 1,1 kg.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Przygotowanie

1

2 dni przed pieczeniem zakwas należy dokarmić. Jeśli długo stał w lodówce należy wyjąć go z lodówki i pozwolić mu się ogrzać do temperatury pokojowej.
Następnie dokarmić.
Możemy dodać odrobinę suszonych drożdży, a następnie 4 łyżki mąki żytniej razowej i 4 łyżki letniej wody. Przemieszać. Wieczorem tego samego dnia należy dokarmić go ponownie (można dokarmić go tym razem 5 łyżkami mąki i 5 wody).
Czynności powtórzyć następnego dnia. Tak przygotowany zakwas „udźwignie” każdy chleb. Powinno go wtedy być w słoiku ok. 550 – 580 g.Jeśli robiliście swój pierwszy zakwas według mojego przepisu

https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-zakwas-na-zytni-chleb,182806,facet-w-kuchni.html

i macie pełny słoik, to powyższe działania pomijacie.

2

Kolejnym etapem jest przełożenie zakwasu do dużej miski. Dodajemy obie mąki oraz letnią wodę. Jeśli dodamy pół łyżeczki suszonych drożdży możemy skrócić czas wyrastania o połowę.
Mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką). Uzyskana masa powinna mieć gęstość śmietany. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 6 do 12 godzin (w zależności od tego czy dodaliśmy suszone drożdże). Po tym czasie z zaczynu należy odłożyć 3 łyżki do słoika na następny chleb. Zakręcić i włożyć do lodówki.
Z reszty zaczynu robimy chleb.

3

Przed przygotowaniem samego chleba do niedużego garnka z wodą wstawiamy słoik z naszą maślanką lub serwatką. Jeśli używamy wody to możemy ostudzić przegotowaną wcześniej
w czajniku. Kiedy nasz płyn będzie miał temperaturę pokojową przystępujemy do przygotowania chleba. Najpierw do słoika z maślanką dodajemy łyżkę miodu i rozpuszczamy. Do miski z zaczynem wsypujemy obie mąki, dodajemy olej i wlewamy maślankę z miodem. Mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Następnie dodajemy sól i ulubione ziarna. Ile? Ile dusza zapragnie. Ale nie przesadzajmy bo ciasto będzie za ciężkie…
Osobiście dodaję po garści łuskanych pestek słonecznika, dyni, sezamu, siemienia lnianego i pół garści chia czyli szałwii hiszpańskiej. Mieszamy, ciasto ma być „luźne” – ale z łyżki powinno „spadać”, a nie się „przelewać”. Następnie przekładamy do dwóch keksówek wysmarowanych wcześniej margaryną.
Wierzch wyrównujemy łyżką zmoczoną w zimnej wodzie.
Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (ciasto będzie wyrastać ok. 1,5 – 3.5 godziny).

4

Mamy czas dla siebie. Kawka, herbatka, co kto woli…

5

Kiedy ciasto wyrośnie równo z krawędziami keksówek włączamy piekarnik i nagrzewamy do temperatury 230 ºC. Przed samym włożeniem chleba do piekarnika spryskujemy wodą wierzch ciasta. Również piekarnik zaparowujemy wodą z rozpylacza do kwiatków. Pieczemy, przez około 25 minut (bez termoobiegu, funkcja „góra – dół”). Następnie ponownie zaparowujemy piekarnik, zmniejszamy temperaturę do 200 ºC i pieczemy kolejne 35 minut. Gdyby bochenki zaczęły się zbyt mocno przypiekać można przykryć wierzch kawałkiem folii aluminiowej. Reszta czynności zależy od piekarnika. Każdy jest inny. Jeśli wyjęte z keksówek chlebki przy lekkim stukaniu w spód wydają głuchy odgłos to wyjmujemy je na kratkę. Jeśli po tym czasie spód chlebów nie będzie jeszcze dopieczony (tak jest u mnie), to należy wyjąć je z keksówek i włożyć z powrotem, spodem do góry. Następnie włożyć do piekarnika na kolejne 15 minut, tym razem wybierając grzanie od góry, Po upieczeniu chleb od razu wyjąć z formy na kratkę, spryskać wierzch wodą, aby powstała chrupiąca skórka i studzić przykryty ściereczką. Ważne!!! Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu, inaczej zrobi się zakalec!!!

6

P.S.

Ten chleb można zrobić również w innych wariantach smakowych. Można zrezygnować z ziaren. Zamiast ziaren można dodać suszoną żurawinę lub zioła i suszone pomidory. Taka odmiana, co jakiś czas, jest wskazana.

Przepis w Waszym wykonaniu (5)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Polecane przepisy

chleb mieszany na zakwasie ile zakwasu na 1 kg mąki

drNowak
drNowak
Dodatki

Chleb żytni na zakwasie

Dodatki Chleb żytni na zakwasie

Chleby na zakwasie należą do najzdrowszych. Najstarszymi chlebami wypiekanymi...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Chleby

Odsłon: 20601

> 60 min >60 min
34

Przepis dnia

SlodkiBlog
SlodkiBlog
Pieczywo

Chleb razowy na zakwasie

Pieczywo Chleb razowy na zakwasie

Pyszny mieszany chlebek na zakwasie z niewielkim dodatkiem drożdży

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Chleby

Odsłon: 5964

> 60 min >60 min
8

Przepis dnia

fafiatko
fafiatko
Pieczywo

Chleb z oliwkami na zakwasie

Pieczywo Chleb z oliwkami na zakwasie

Pachnący, domowy chleb bez ulepszaczy.

  • Warzywa
  • Chleby

Odsłon: 5866

do 15 min 15 min
20

chleb na zakwasie mojej babci

anetas197601
anetas197601
Pieczywo

zakwas do chleba

Pieczywo zakwas do chleba

nie taki diabeł straszny.... ;)

  • Halloween
  • Chleby

Odsłon: 38139

> 60 min >60 min
44
Agacool8
Agacool8
Pieczywo

Chleb żytni jasny na zakwasie :)

Pieczywo Chleb żytni jasny na zakwasie :)

Chleb - podstawa naszej diety. Wita Nas z rana i często mówi dobrej nocy :) n...

  • Ciasta
  • Chleby

Odsłon: 17413

> 60 min >60 min
32
smaker
smaker
Pieczywo

Prosty chleb na zakwasie

Pieczywo Prosty chleb na zakwasie

Najbardziej popularne pieczywo świata. W sklepach półki uginają się od różneg...

  • Chleby

Odsłon: 1010

do 60 min 60 min
2

chleb żytni na zakwasie naszej babci

DziablicaWKuchni
DziablicaWKuchni
Pieczywo

Duński chleb żytni na zakwasie

Pieczywo Duński chleb żytni na zakwasie

Bardzo przyjemny w wykonaniu chleb. Wszystko robi się samo, ponieważ nie trze...

  • Chleby

Odsłon: 15389

do 30 min 30 min
17
Anney
Anney
Dodatki

zakwas żytni

Dodatki zakwas żytni

Zakwas żytni Robię z mąki żytniej razowej typu 2000 gdyż jest bardziej warto...

Odsłon: 3481

> 60 min >60 min
15
Monika_Prezentuje
Monika_Prezentuje
Śniadania

Chleb Pszenno żytni na zakwasie z odrobina drożdży

Śniadania Chleb Pszenno żytni na zakwasie z odrobina drożdży

Pyszny domowy chleb Pszenno żytni jak go robię zapraszam po przepis Przepis...

  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Chleby

Odsłon: 10587

> 60 min >60 min
8

przepis na chleb żytni na zakwasie z automatu

damrocka89
damrocka89
Pieczywo

Chleb Żytni na Mleku (bez zakwasu)

Pieczywo Chleb Żytni na Mleku (bez zakwasu)

łatwy domowy chleb

  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Chleby

Odsłon: 70530

> 60 min >60 min
71
pasjonata
pasjonata
Śniadania

Chleb orkiszowo - żytni na zakwasie

Śniadania Chleb orkiszowo - żytni na zakwasie

Bardzo smaczny i zdrowy.

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Chleby

Odsłon: 3916

> 60 min >60 min
5
drNowak
drNowak
Śniadania

Chleb żytni na maślance

Śniadania Chleb żytni na maślance

Chleb ten przygotowuję na zakwasie, na mące żytniej razowej z dodatkiem chleb...

  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mleko
  • Chleby

Odsłon: 2656

> 60 min >60 min
5

chleb na zakwasie

justa_kitchen
justa_kitchen
Pieczywo

domowy chleb na zakwasie

Pieczywo domowy chleb na zakwasie

chleb na zakwasie, pokrzywowo-makowy, pszenno-żytni, razowy

  • Chleby

Odsłon: 9147

> 60 min >60 min
11
SlodkiBlog
SlodkiBlog
Pieczywo

Domowy chleb żytni na zakwasie

Pieczywo Domowy chleb żytni na zakwasie

Pyszny domowy chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem

  • Chleby

Odsłon: 30312

> 60 min >60 min
55

Przepis dnia

SlodkiBlog
SlodkiBlog
Pieczywo

Chleb razowy na zakwasie

Pieczywo Chleb razowy na zakwasie

Pyszny mieszany chlebek na zakwasie z niewielkim dodatkiem drożdży

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Chleby

Odsłon: 5964

> 60 min >60 min
8

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Tradycyjna_Kuchnia
Tradycyjna_Kuchnia
Zupy

Zupa kaszubska

Zupy Zupa kaszubska

Zdrowa i smaczna zupa na obiad.

  • Polska
  • Dietetyczne
  • Warzywa

Odsłon: 115

do 60 min 60 min
2
Tradycyjna_Kuchnia
Tradycyjna_Kuchnia
Sałatki

Mix surówek do obiadu

Sałatki Mix surówek do obiadu

Szybka surówka do obiadu dla zapracowanych.

  • Polska
  • Włoska
  • Warzywa
  • Owoce
  • Ciasta
  • Surówki

Odsłon: 97

do 15 min 15 min
1
codziennik_kulinarny
codziennik_kulinarny
Dania główne

Paluchy drobiowe zawijane w boczek

Dania główne Paluchy drobiowe zawijane w boczek

Kura + boczek = To jest to! Zapraszam do wypróbowania przepisu!

  • Impreza
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 157

do 30 min 30 min
1
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Fasolka szparagowa z pieczarkami w śmietanie z nutą czosnku

Dania główne Fasolka szparagowa z pieczarkami w śmietanie z nutą czosnku

Może to być dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Polecam.

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 72

do 60 min 60 min
3
ewaeu
ewaeu
Sałatki

Sałatka na szpinaku z pieczonym indykiem, serem camembert, surowymi pieczarkami

Sałatki Sałatka na szpinaku z pieczonym indykiem, serem camembert, surowymi pieczarkami

Smakowita sałatka. Składniki dobrze razem pasują.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 28

do 30 min 30 min
1
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
ewaeu
ewaeu
Desery

Tort poprzeczny bez pieczenia

Desery Tort poprzeczny bez pieczenia

Łatwy torcik do zrobienia. Ładnie wygląda i dobrze smakuje.

  • Impreza
  • Polska

Odsłon: 78

> 60 min >60 min
2

Inne przepisy autora

Sałatki

Sałatka pieczarkowa - mega prosta, mega smaczna i mega zdrowa

Dodatki

Może własna szyneczka konserwowa?

Desery

Marcepan – domowe słodycze

Przekąski

Rewelacyjne wędzone serki smakowe?

Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Sałatki

Sałatka pieczarkowa - mega prosta, mega smaczna i mega zdrowa

Sałatki Sałatka pieczarkowa - mega prosta, mega smaczna i mega zdrowa

Niewiele składników. Niewiele pracy. Duuuużo smaku… Raz spróbujecie i… zostan...

  • Wielkanoc
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 9392

do 60 min 60 min
4

Przepis dnia

Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Dodatki

Może własna szyneczka konserwowa?

Dodatki Może własna szyneczka konserwowa?

Szynka konserwowa. Szczególnie taka z puszki… Dla wielu to wspomnienie świąt...

  • Polska
  • Dietetyczne
  • Makaron
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Szynki

Odsłon: 3378

> 60 min >60 min
47
Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Desery

Marcepan – domowe słodycze

Desery Marcepan – domowe słodycze

Chcecie zrobić wrażenie na swojej wybrance? A może zrobić niespodziankę dziec...

  • Dietetyczne
  • Orzechy
  • Migdały
  • Płatki

Odsłon: 3221

do 60 min 60 min
11
Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Przekąski

Rewelacyjne wędzone serki smakowe?

Przekąski Rewelacyjne wędzone serki smakowe?

A dzisiaj, coś z zupełnie innej beczki… Może nie dosłownie, bo takie serki mo...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Włoska
  • Ukraińska
  • Makaron
  • Owoce
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Kiełbasy

Odsłon: 5357

> 60 min >60 min
5
Więcej przepisów
REKLAMA
Smaker

Przepisy Śniadania

Śniadania

Omlet z płatkami owsianymi, cytrynowym serkiem ricotta i pestkami granatu

Śniadania

Jajka po turecku

Śniadania

Owsianka z bananem i malinami

Śniadania

Oładki ze siadłego mleka

ewaeu
ewaeu
Śniadania

Omlet z płatkami owsianymi, cytrynowym serkiem ricotta i pestkami granatu

Śniadania Omlet z płatkami owsianymi, cytrynowym serkiem ricotta i pestkami granatu

Wszystko co najlepsze na śniadanko. Jajka od szczęśliwych kurek, słodki serek...

  • Polska
  • Owoce
  • Jajka

Odsłon: 17

do 30 min 30 min
0
smaker
smaker
Śniadania

Jajka po turecku

Śniadania Jajka po turecku

Pyszny przepis na wyjątkowe śniadanie. Jajka po turecku to doskonała opcja dl...

  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Owoce
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Kremy
  • Chleby
  • Jajka

Odsłon: 174

do 15 min 15 min
2
Więcej przepisów

Ostatnio komentowane przepisy

Tradycyjna_Kuchnia
Tradycyjna_Kuchnia
Zupy

Zupa kaszubska

Zupy Zupa kaszubska

Zdrowa i smaczna zupa na obiad.

  • Polska
  • Dietetyczne
  • Warzywa

Odsłon: 115

do 60 min 60 min
2
Tradycyjna_Kuchnia
Tradycyjna_Kuchnia
Sałatki

Mix surówek do obiadu

Sałatki Mix surówek do obiadu

Szybka surówka do obiadu dla zapracowanych.

  • Polska
  • Włoska
  • Warzywa
  • Owoce
  • Ciasta
  • Surówki

Odsłon: 97

do 15 min 15 min
1
codziennik_kulinarny
codziennik_kulinarny
Dania główne

Paluchy drobiowe zawijane w boczek

Dania główne Paluchy drobiowe zawijane w boczek

Kura + boczek = To jest to! Zapraszam do wypróbowania przepisu!

  • Impreza
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 157

do 30 min 30 min
1
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Fasolka szparagowa z pieczarkami w śmietanie z nutą czosnku

Dania główne Fasolka szparagowa z pieczarkami w śmietanie z nutą czosnku

Może to być dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Polecam.

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 72

do 60 min 60 min
3
ewaeu
ewaeu
Sałatki

Sałatka na szpinaku z pieczonym indykiem, serem camembert, surowymi pieczarkami

Sałatki Sałatka na szpinaku z pieczonym indykiem, serem camembert, surowymi pieczarkami

Smakowita sałatka. Składniki dobrze razem pasują.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 28

do 30 min 30 min
1
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
ewaeu
ewaeu
Desery

Tort poprzeczny bez pieczenia

Desery Tort poprzeczny bez pieczenia

Łatwy torcik do zrobienia. Ładnie wygląda i dobrze smakuje.

  • Impreza
  • Polska

Odsłon: 78

> 60 min >60 min
2
REKLAMA
Smaker
Smaker
REKLAMA
Smaker
Śniadania
Smaker

Domowy żytni chleb na zakwasie

Autor:
Facet_w_kuchni
> 60 min
5-6 osób

Składniki

  • Składniki na zaczyn:
  • 550 - 580 g zakwasu żytniego
  • ok. 500 ml letniej wody
  • 150 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 350 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • Szczypta suszonych drożdży (opcjonalnie)
  • .
  • Składniki na chleb:
  • Uzyskany zaczyn
  • 150 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 350 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 łyżki oleju
  • ok. 500 ml letniej wody (ja używam maślanki lub serwatki)
  • ulubione ziarna
  • kawałek margaryny do wysmarowania keksówek

Sposób przygotowania:

1

2 dni przed pieczeniem zakwas należy dokarmić. Jeśli długo stał w lodówce należy wyjąć go z lodówki i pozwolić mu się ogrzać do temperatury pokojowej. Następnie dokarmić. Możemy dodać odrobinę suszonych drożdży, a następnie 4 łyżki mąki żytniej razowej i 4 łyżki letniej wody. Przemieszać. Wieczorem tego samego dnia należy dokarmić go ponownie (można dokarmić go tym razem 5 łyżkami mąki i 5 wody). Czynności powtórzyć następnego dnia. Tak przygotowany zakwas „udźwignie” każdy chleb. Powinno go wtedy być w słoiku ok. 550 – 580 g.Jeśli robiliście swój pierwszy zakwas według mojego przepisu https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-zakwas-na-zytni-chleb,182806,facet-w-kuchni.html i macie pełny słoik, to powyższe działania pomijacie.

2

Kolejnym etapem jest przełożenie zakwasu do dużej miski. Dodajemy obie mąki oraz letnią wodę. Jeśli dodamy pół łyżeczki suszonych drożdży możemy skrócić czas wyrastania o połowę. Mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką). Uzyskana masa powinna mieć gęstość śmietany. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 6 do 12 godzin (w zależności od tego czy dodaliśmy suszone drożdże). Po tym czasie z zaczynu należy odłożyć 3 łyżki do słoika na następny chleb. Zakręcić i włożyć do lodówki. Z reszty zaczynu robimy chleb.

3

Przed przygotowaniem samego chleba do niedużego garnka z wodą wstawiamy słoik z naszą maślanką lub serwatką. Jeśli używamy wody to możemy ostudzić przegotowaną wcześniej w czajniku. Kiedy nasz płyn będzie miał temperaturę pokojową przystępujemy do przygotowania chleba. Najpierw do słoika z maślanką dodajemy łyżkę miodu i rozpuszczamy. Do miski z zaczynem wsypujemy obie mąki, dodajemy olej i wlewamy maślankę z miodem. Mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Następnie dodajemy sól i ulubione ziarna. Ile? Ile dusza zapragnie. Ale nie przesadzajmy bo ciasto będzie za ciężkie… Osobiście dodaję po garści łuskanych pestek słonecznika, dyni, sezamu, siemienia lnianego i pół garści chia czyli szałwii hiszpańskiej. Mieszamy, ciasto ma być „luźne” – ale z łyżki powinno „spadać”, a nie się „przelewać”. Następnie przekładamy do dwóch keksówek wysmarowanych wcześniej margaryną. Wierzch wyrównujemy łyżką zmoczoną w zimnej wodzie. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (ciasto będzie wyrastać ok. 1,5 – 3.5 godziny).

4

Mamy czas dla siebie. Kawka, herbatka, co kto woli…

5

Kiedy ciasto wyrośnie równo z krawędziami keksówek włączamy piekarnik i nagrzewamy do temperatury 230 ºC. Przed samym włożeniem chleba do piekarnika spryskujemy wodą wierzch ciasta. Również piekarnik zaparowujemy wodą z rozpylacza do kwiatków. Pieczemy, przez około 25 minut (bez termoobiegu, funkcja „góra – dół”). Następnie ponownie zaparowujemy piekarnik, zmniejszamy temperaturę do 200 ºC i pieczemy kolejne 35 minut. Gdyby bochenki zaczęły się zbyt mocno przypiekać można przykryć wierzch kawałkiem folii aluminiowej. Reszta czynności zależy od piekarnika. Każdy jest inny. Jeśli wyjęte z keksówek chlebki przy lekkim stukaniu w spód wydają głuchy odgłos to wyjmujemy je na kratkę. Jeśli po tym czasie spód chlebów nie będzie jeszcze dopieczony (tak jest u mnie), to należy wyjąć je z keksówek i włożyć z powrotem, spodem do góry. Następnie włożyć do piekarnika na kolejne 15 minut, tym razem wybierając grzanie od góry, Po upieczeniu chleb od razu wyjąć z formy na kratkę, spryskać wierzch wodą, aby powstała chrupiąca skórka i studzić przykryty ściereczką. Ważne!!! Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu, inaczej zrobi się zakalec!!!

6

P.S. Ten chleb można zrobić również w innych wariantach smakowych. Można zrezygnować z ziaren. Zamiast ziaren można dodać suszoną żurawinę lub zioła i suszone pomidory. Taka odmiana, co jakiś czas, jest wskazana.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajeczica
  • Omlet na słodko
  • Owsianka
  • Hummus
  • Chleb razowy
  • Tosty francuskie
  • Pasty kanapkowe
  • Kanapki
  • Bułeczki drożdżowe
  • Obiady
  • Krokiety
  • Kluski śląskie
  • Schab ze śliwką
  • Bigos
  • Szynka pieczona
  • Ryba po grecku
  • Kopytka
  • Racuchy
  • Placki ziemniaczane
  • Zupy
  • Krem z brokułów
  • Kapuśniak
  • Rosół drobiowy
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa kalafiorowa
  • Zupa cebulowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Sałatki
  • Sałatka śledziowa
  • Salatka z pora
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka rybna
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z tuńczykiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Sałatka grecka
  • Sałatka gyros
  • Ciasta
  • Ciasto marchewkowe
  • Ciasto czekoladowe
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Sernik
  • Makowiec
  • Piernik dojrzewający
  • Tiramisu
  • Tort bezowy
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z bekonem
  • Risotto ze szpinakiem
  • Ryż z warzywami
  • Sałatki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Żurek
  • Pasztet drobiowy
  • Kurczak faszerowany
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Tarta na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Twarożek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Sałatka rzodkiewkowa
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Grzyby marynowane
  • Grzyby w occie
  • Ogórki kiszone
  • Powidła śliwkowe
  • Dżem truskawkowy
  • Ćwikła z chrzanem
  • Mus jabłkowy
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron ze szpinakiem
  • Makaron z tuńczykiem
  • Makaron z serem
  • Makaron z kurczakiem
  • Spaghetti bolognese
  • Spaghetti carbonara
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka ryżowa
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Pizza domowa
  • Fasolka po bretońsku
  • Śledzie w śmietanie
  • Zobacz więcej

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Polecamy

  • Prognoza pogody
  • Program TV
  • Pomponik
  • Lotto
  • Dieta dukana
  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2022 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Pieczywo
    • Wędliny
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze
    • Ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Mamy 10 lat
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Inspiracje
  • E-booki